Ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt a főpolgármesterek elege van az országos tisztifőorvos és az oltásért felelős kormányzati emberek bénázásából. Azt kéri Karácsony Gergely, hogy az országban rendelkezésre álló vakcinát adják oda a Városházának és gyorsan, hatékonyan megszervezik a budapestiek oltását, mert már egy kisvárosnyi ember meghalt, ezért a jelenleginél sokkal hatékonyabbá kell tenni az oltást, ez így nem mehet tovább.

Elég a szerencsétlenkedésből

A Karácsony Gergely közösségi oldalán elérhető grafikon szerint a rendelkezésre álló vakcinák beadásában Magyarország az utolsó az Európai Unióban. Eközben az országos tisztifőorvos a túlterhelt háziorvosokkal van elfoglalva, tőlük várja, hogy gyorsan eljussanak az oltások az emberekhez. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Magyarország a sor végén kullog

Karácsony Gergely korábbi bejegyzésében így fogalmaz: „A múlt hétvégi, és sok helyen még ma sem szűnő oltáskáosz után turbóra kapcsolt a propaganda, hogy mennyire jól állunk az oltások terén. Az alábbi adatok azonban azt mutatják, állhatnánk sokkal jobban is – és ez lenne mindannyiunk érdeke. Ugyanis, ha a vakcinák számát vetjük össze az átoltottsággal, akkor Magyarország abban az utolsó – írja a főpolgármester.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Sok szenvedést okoz a harmadik hullám

Karácsony Gergely arról is írt, hogy látjuk, micsoda szenvedést okoz a harmadik hullám. Elhunyt egy kisvárosnyi magyar ember, hiányuk pótolhatatlan.

Segítenének az önkormányzatok

“Az áldozatok emlékének, a szeretteiknek is, és minden aggódónak, az egészségét és egzisztenciáját féltő embernek tartozunk azzal, hogy az oltási program a lehető legzökkenőmentesebb, átláthatóbb és gyorsabb legyen. Az önkormányzatok ebben kínálnak segítséget. Budapest is.”

Közterületeken is oltanának, ha engedé a kormány

A főpolgármester leszögezi: “A javaslatainkat megtettük, részletesen elmondtuk, milyen közterületeket tudunk biztosítani, ahol biztonságosan beadható az oltás a budapestieknek.”

Adják oda a budapestieknek járó vakcinát

“Készek vagyunk rá, hogy biztosítsuk a ma bezárásra ítélt intézményeinket, mint például a Műjégpálya, a fürdők, közterek, ahol biztonságosan megoldható a tömeges oltás. Segíteni akarunk nem csak hellyel, de munkával is. Együttműködés és együttérzés – ezt kínáljuk, és ezt várjuk el a kormánytól. Ha van rendelkezésre álló vakcina, a budapestieknek járó részt adják oda, és mi megoldjuk” – írta a korábbi posztjában a főpolgármester.

Budapest kész segítséget adni a kormánynak

A főpolgármester most a legújabb – közösségi oldalán közzétett – posztjában arról beszél, hogy “Budapest is készen áll segítséget adni a kormánynak az oltási program zökkenőmentessé tételéhez és felgyorsításához. Még pénteken – immár másodjára – küldtem erről levelet a Miniszterelnökség illetékes államtitkárának.”

Kapacitás megerősítés

“Ebben világossá teszem: „Az oltási programban jelenleg oltópontként résztvevő és esetlegesen később bevonásra kerülő fővárosi háziorvosi rendelők és szakrendelők kapacitásainak megerősítésére 10 új, a rendelőktől, szakrendelőktől független oltópontot hozunk létre a betegszállítást nem igénylő oltandók számára, amelyek működtetését a jogszabályi előírásoknak megfelelően vállalja az önkormányzat. A NEAK által kijelölt (esetlegesen a háziorvosok által odairányított) oltandók megítélése a helyszínen csak az olthatóság szempontjából történik. Az oltási pont technikai és személyi feltételeinek biztosításáról az önkormányzatok gondoskodnak.Tájékoztatom Államtitkár Urat, hogy a Fővárosi Önkormányzat által felállítandó oltópontok listája összeállt, az oltást végző egészségügyi szolgáltató kiválasztása folyamatban van, a feladatok infrastrukturális és humán erőforrásigényét felmértük, a beszerzéssekkel kapcsolatos előkészítő lépéseket megtettük. A Fővárosi Önkormányzat munkatársai által korábban a tesztelések szervezéséhez fejlesztett időpontfoglaló szoftver adaptálásának szükségességét felmértük, a módosítások programozását megkezdtük.” – írja Karácsony Gergely, aki azt is részletezte, hol kívánnak oltópontokat létrehozni.

Itt van Karácsony Gergely teljes posztja:

Ezeken a helyszíneken hoznának létre oltópontokat

Az oltópontokat az alábbi helyszíneken tervezzük kialakítani: 1) Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 4 telephelyén (Gellért fürdő, Lukács fürdő, Pesterzsébeti fürdő, Széchenyi fürdő): 6 oltópont 2) BMSZKI Szabolcs utcai egészségügyi centrumában: 1 oltópont 3) Városligeti Műjégpálya fogadócsarnokában: 1 oltópont4) Margitszigeti Palackozóüzem Rendezvényközpontban: 1 oltópont5) V. kerület Városháza Parkban: 1 (mobil) oltópont6) Újlipót Sport- és Tehetséggondozó Központban: 1 oltópont Amennyiben további helyszínek bevonására is szükség lehet, a BMSZKI által működtett háziorvosi rendelőkben további 2-3 oltópont kialakítása is megoldható.

“Nincs ellenzéki, meg kormánypárti oltópont”

A főpolgármester a bejegyzésben azt is hangsúlyozza: ”Nincs ellenzéki, meg kormánypárti oltópont, a kormány szálljon le végre a magas lóról, a teljesen megalapozatlan önteltség helyett vegye igénybe az önkormányzatok által kínált segítséget. Vagy adják oda a vakcinát, hogy megoldhassuk magunk!”

Szombathely esete

A bejegyzésben továbbá megemlíti Dr. Nemény András szombathelyi polgármestert is, akik a városban önkormányzati oltópontokat szeretnének létrehozni, erről a polgármester úr nyilvánosságra hozott levele is tanúskodik. Most már csak az kellene, hogy a kormányhivatal térjen észhez, és adja meg a szükséges engedélyt. Hogy legyen végre bennük készség és képesség az együttműködésre és az együttérzésre.Budapest is készen áll segítséget adni a kormánynak az oltási program zökkenőmentessé tételéhez és felgyorsításához.

Nem tudták megkezdeni a munkát

Mint ismert ugyanis a járási tiszti főorvos nem jelent meg az oltópontok bejárásán, emiatt nem tudják megkezdeni a munkát Szombathelyen, minderről Nemény András számolt be a közösségi oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd