Továbbra is a fővárosi agglomeráció, ezen belül a Szigetszentmiklósi járás a legkedveltebb ingatlanpiaci célpont – közölte az Otthon Centrum. Közben az is kiderült, hogy Budapesten a legtöbb projekt a 13. kerületben épül, ahol 74 beruházásban hirdetnek eladó lakásokat.

Ki,- és beköltözők aránya

Az ingatlanközvetítő hálózat a legfrissebb tanulmányában az ország különböző településeinek vándorlási többletét, az oda- és az onnan elköltözők arányát elemezte. A közleményben Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, a fővárosi agglomeráció minden járását, és egész Pest megyét pozitív vándorlási mérleg jellemezte az utóbbi években. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Top 3 legkedveltebb járás

Népességarányosan a Szigetszentmiklósi járás, majd Budakeszi, és Ráckeve térsége könyvelte el a legnagyobb vándorlási nyereséget 2019-ben. IDE KAPCSOLÓDIK: Szigetszentmiklósra költözés: 10 dolog, amiért érdemes itt lakni

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Megállíthatatlan

Közölték, a trend megállíthatatlan, és a pandémia okozta ingatlanpiaci leállást leszámítva töretlen irányú. Évtizedes ingatlanpiaci tapasztalat, hogy gazdasági konjunktúra idején többen költöznek ki az agglomerációba, mint ahányan a városba – jegyezték meg.

A top 3 kiköltöző célpont

A közlemény szerint a legtöbb adásvétel a legnagyobb településeken és vonzáskörzetükben történt. A legfrissebb vándorlási adatokkal azonos időszakban, tehát 2019-ben a Szigetszentmiklósi járás településein 2100, az Érdi járásban 1600, a Dunakeszi járásban 1350 tranzakció ment végbe.

Top 3 legtöbb ingatlan tranzakció

A Központi Statisztikai Hivatal 2020. évi előzetes adatai alapján a legtöbb tranzakció szintén a Szigetszentmiklósi járásban volt 819, amelyet az Érdi és Gödöllői járás követett 794 tranzakcióval. A sort a Szobi járás zárja 170 tranzakcióval.

31 ezer lakás épül Budapesten

Az Otthon Centrum 2021. márciusában felmérte az online hirdetett új építésű lakásprojekteket. Budapesten 428 beruházás van folyamatban, ezekben mintegy 31 ezer lakás épül, ezek 27,2%-a még csak tervezett, azaz még nem elérhető a vásárlók számára.

Több ezer lakást kínálnak megvételre

A beruházók, mintegy 7.174 lakást kínáltak megvételre a felmérés időpontjában, amely az épülő és tervezett lakásállomány 22,8 százaléka. Ez az arány 3%-kal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

Növekedés

Az egy évvel ezelőtti helyzethez képest kevesebb projekt van a megvalósítás különböző szakaszában (-9,5%), az épülő és tervezett lakások száma 1.906 darabbal csökkent (-5,7%). 2021 első negyedévben 31 új projekt indult, ez a 2020 I. negyedévben indult 27 projekthez képest 15 %-os növekedés.

Pesti oldalon több a projekt

A fővárosban, a budai kerületekben a projektek átlagos lakásszáma 73,0, a pesti oldalon 74,0. A korábbi felmérések idején jóval nagyobb volt a különbség a budai és a pesti projektek átlagos lakásszáma között, azonban ma Budán is jellemzőek a nagyobb lakásszámú projektek, a pesti külső kerületekben épülő projektek lakásszáma viszont továbbra is kisebb, mint a belső kerületieké.

A 13. kerület vezet

Budapesten a legtöbb projekt a 13. kerületben épül, ahol 74 beruházásban hirdetnek eladó lakásokat, ez a megvalósítás különböző fázisában lévő fővárosi társasház projektek 18,0%-t jelenti. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szolgálati közlemény

Tudjuk, hogy sok a reklám itt nálunk és elnézést is kérünk ezért. A BudaPestkörnyéke.hu teljesen független portál. Nem kapunk állami pénzeket és az olvasóktól sem kérünk egy fillért sem. A szerkesztőségünket a reklámbevételekből működtetjük, ebből fizetjük az újságírókat, ebből készülnek a cikkek. Amikor egy hirdetésre kattintasz pár forintot kapunk a hirdetőtől, így működünk. Köszönjük a türelmed, az érdeklődésed és azért ne feledd: a hirdetések is az olvasóért vannak, hiszen olyasmit akarnak neked mutatni, ami talán neked is érdekes lehet. Ha mégsem így lenne egyszerűen köszönjük, hogy minket is olvasol.

Kienmelt kép: illusztráció