Budapestnek sok pénze van, ráadásul a kormányzati források tekintetében kivételezett helyzetet élvez – mondta Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerda este. Azt is kijelentette, hogy az iparűzési adó felfüggesztése nem jó ötlet, a főpolgármesternek pedig szerinte miniszterelnöki ambíciói vannak.

Politikai termék lett a panaszkodás

Az államtitkár szerint a panaszkodás egy politikai termék lett, az „ellenzéki vezérszerepre törő, és miniszterelnöki ambíciókat dédelgető” főpolgármesternek pedig az a célja, hogy mindenáron befeketítsék a kormányt – mondta Fürjes Balázs szerdán az ATV-ben.

Sok pénze van a fővárosnak

Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt mondta, 88 milliárd forinttal lesz kevesebb a főváros jövő évi bevétele. Az államtitkár szerint ugyanakkor Budapestnek csak állampapírokban 134 milliárd forintja van.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Budapestnek van megtakarítása a kormánynak nincs

Fürjes Balázs szerint a fővárosnak van még egy 61 milliárdos szabad hitelkerete is az Európai Beruházási Banknál, ami 2023-ig igénybe vehető, ezt a főpolgármester le tudja hívni – tette hozzá. Vagyis a fővárosnak van megtakarítása, míg a kormánynak nincsen – fogalmazott Fürjes Balázs.

Haszonélvező a főváros

Az államtitkár szerint Budapest a magyar állami költségvetés legnagyobb haszonélvezője, ebben az évben és a jövő évben is kizárólag a főváros kap tömegközlekedésre támogatást, 12-12 milliárd forintot, ez is azt mutatja, hogy kivételezett helyzetben van – mondta.

Nem jó megoldás az iperűzési adó felfüggesztése

Fürjes Balázs arról is beszélt, hogy most a kis- és középválallkozások vannak a legnehezebb helyzetben, ezért mindenképpen segíteni kell nekik. Ugyanakkor, mint fogalmazott: nem gondolja, hogy iparűzési adó felfüggesztése lehet erre a legjobb megoldás. Hozzátette: ezt a javaslatot még nem tárgyalták, írásos formában sem érkezett meg hozzájuk.

Kompenzáció

Hangsúlyozta: megérti az iparkamarát és az önkormányzati vezetőket is, az iparűzési adót úgy felfüggeszteni, hogy az önkormányzatok ne kapjanak semmilyen kompenzációt, biztosan nem lehet. Ha pedig kompenzációról kell beszélni, akkor meg kell gondolni, biztosan ez lenne-e a legjobb megoldás – tette hozzá.

Együttműködés

Ahogy azt ma megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon 1000 fős, reprezentatív közvélemény-kutatást készíttetett a Portfolio Budapest fejlesztéséről. Ebből az derült ki, hogy a legtöbb budapesti szerint a kormánynak és a fővárosnak akkor is együtt kell működni, ha közben politikai vitáik vannak egymással.

Budapest nem csatatér

A kormányt képviselő Fürjes Balázs úgy reagált a közvéleménykutatásra, hogy egyetért vele. Mint fogalmazott: „Budapest ugyanis nem csatatér” – elmondása szerint ők arra törekednek, hogy a budapesti politika inkább a megoldáskeresésről szóljon. Mindenki bajban van, amelyből közös teherviseléssel lehet kilábalni, senki sem bünteti a fővárost – jelentette ki.

Kiemelt kép: Fürjes Balázs – BPK-montázs