Tovább szaporodnak a fizetős parkolózónák a fővárosban. A Hős utcától a Rózsadombon túl, új területeken vezet be fizetős parkolást négy budapesti kerület. Egyelőre ezek csak tervek, még megy a huzakodás a fővárossal.

A Rózsadombon túl

A II. kerületben november elsejétől bővülhet a fizetős övezet. A polgármesteri hivatal parkolási osztályának vezetője szerint Pasaréten a Szilágyi Erzsébet fasor – Lotz Károly utca – Pasaréti út – Gábor Áron utca által határolt területen kell majd fizetni a parkolásért – írja a Napi.hu.

A határvonal

A Gábor Áron utca – Pusztaszeri út – Alsó Zöldmáli út lesz az új határvonal. A zónát hasonló szélességben szeretnék kiterjeszteni mint a szomszédos Óbudán, ezért a Szépvölgyi út 52-66. előtti terület is a bővítés része lesz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

300 forint

A II. kerületi önkormányzat a C, tehát a 300 forintos zónába javasolja az újonnan fizetőssé vált területeket, olcsóbb zóna létesítését nem tervezik. Az új rendelet szerint pedig a parkolás már reggel 8 órától fizetőssé válik, a kerületben jelenleg érvényes szabályoknál fél órával korábban.

Még nem végleges

A bővítés biztos, a novemberi időponthoz azonban még a Fővárosi Közgyűlésnek is lehet szava. A II. kerület szeptemberben terjeszti be a fenti terveit a Közgyűlés elé, a bevezetés időpontja tehát rajtuk múlik.

Óbuda drágít

Óbudán a jelenlegi 350 forintos parkolási zónákban 450 forintot kell fizetni szeptember 5-től, azokban az övezetekben pedig, ahol most 265, vagy 175 forint egy óra parkolás, 300 forint lesz. A jelenlegi 175 forintos zónákban még korlátlan ideig ott lehet hagyni az autót, de szeptembertől ez is változik: 3 óra lesz a maximális parkolási idő.

Kelenföldön

Az Újbudán decembertől ismét bővítik a területet, a kelenföldi vasútállomás környékén – beleértve Őrmezőt is – szintén megszűnik az ingyen parkolás lehetősége a P+R parkolókon kívül. Az Etele téren, az Etele úton és környékén a Fehérvári útig, valamint Őrmezőn a Balatoni útig, tehát a 7-es főútig mindenhol fizetni kell majd a parkolásért.

Éjszaka is

A 13. kerületben, az újlipótvárosi parkolóhelyek 30 százalékán, körülbelül 1900 helyen minden nap 18 és 7 óra között csak a lakossági parkolási engedéllyel rendelkezők tehetik le az autót. Szeptembertől Újlipótváros is A zónás lesz: 8 és 22 óra között 600 forintot kell fizetni óránként.

Zugló is terjeszkdik

Az Örs Vezér terénél már most 265 forintba kerül ott hagyni az autót, emiatt pedig a Pillangó parkot és környékét használják P+R parkolóként az átutazók, amiből az ott lakóknak már elegük van. Ezért a zuglói önkormányzat a Fogarasi út – Nagy Lajos király útja – Kerepesi út által bezárt háromszög területét teljesen fizetőssé teszi ősztől. Ide már van jóváhagyás.

Tovább

A zuglói önkormányzat már most szorgalmazza a fizetős parkolás bevezetését a Vezér utcánál és a Rákos-patak környékén is, de ezt még nem beszélték meg a Fővárosi Közgyűléssel – mondta lapunknak Záhonyi.

Hős utca

A fizetős parkolóövezet leglátványosabb terjeszkedése Kábányán lehet. a kőbányai autósokat érinti. Ezentúl fizetős lesz a Kőrösi Csoma Sándor út mentén több terület, – a Bajcsy-Zsilinszky kórház tágabb környezete, – a teljes Gyárdűlő (az Üllői út, a Népliget mellett futó vasútvonal, a Kőbányai út és a Száva utca által határolt terület) és a Laposdűlő teljes területe (a Hungária körút – Kőbányai út – Pongrácz út háromszögben minden, beleértve a Hős utcát is.)

Címlapfotó: Győzike így parkolt Óbudán.