Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Rafał Trzaskowski, Varsó főpolgármestere, Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere és Zdeněk Hřib, Prága főpolgármestere szerdán Kijevbe utaztak, ahol Vitalij Klicskóval, Kijev polgármesterével találkoztak.

Teljes titokban utaztak

A kijevi utazást eddig biztonsági okokból teljes titokban tartották, a szerdán kiadott közleményből azonban kiderült, a tervezett program szerint a V4-csoport főpolgármesterei Kijev főpolgármesterén kívül magas rangú ukrán tisztviselőkkel, Bucsa város polgármesterével és vezető uniós diplomatákkal is találkoznak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Segítséget adnak

A kijevi látogatás célja annak áttekintése, hogy a V4-csoport fővárosai milyen infrastrukturális és humanitárius segítséget tudnak nyújtani az orosz háborús agressziótól szenvedő Kijev városának – írják a közleményben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Karácsony szolidaritását fejezte ki

Karácsony Gergely a Kijev, Pozsony, Prága és Varsó városvezetőivel tartott nemzetközi sajtótájékoztatón szolidaritását fejezte az orosz agressziót elszenvedő ukrán néppel és Kijev lakosságával.

„Budapest Ukrajna mellett áll”

 „Budapest Ukrajna mellett áll. A magyar kormány nem azonos Magyarországgal. Bár a magyar kormány gyakran a háborús agresszor Putyin elnök érdekeinek megfelelően cselekszik, magyarok milliói, köztük sok budapesti fejezi ki sokféleképpen a szolidaritását a megtámadott Ukrajnával, és utasítja el, hogy összemossák az agresszort az áldozattal” – mondta Karácsony.

Út a békéhez  

„Miközben a magyar kormány a béke fontosságáról beszél, nem teszi hozzá azt, ami egyértelmű, és amit ma megerősíthettem ukrán tárgyalópartnereimnek: béke csak akkor lehetséges, ha az ukrán nép háborús erőfeszítései sikerre vezetnek, ha helyreáll Ukrajna területi szuverenitása és az orosz csapatok elhagyják Ukrajna területét” – tette hozzá a főpolgármester.

Prágai találkozás

Karácsony szeptemberben Prágában már találkozott Klicskóval, Kijev ekkor a Szabad Városok szövetségéhez csatlakozott. Korábban egy csalás áldozata is lett Karácsony: egy kamu Vitalij Klicskóval beszélgetett, ekkor Berlin, Madrid és Bécs főpolgármestere mellett a főpolgármestert is átverte egy deepfake technikát használó csaló, emlékeztetett a Telex.

Elnöki látogatás Kijevben

Tavaly november végén Novák Katalin köztársasági elnök is az ukrán fővárosba utazott. Novák a Gabona Ukrajnából projekt miatt kapott meghívást Kijevbe: Ukrajna az 1932–1933-as ukrajnai éhínség évfordulóján jelentette be, hogy egy programot indít, melynek célja az éhező országokba irányított gabonaexport támogatása. Ahol baj van, ott segítünk – mondta látogatásakor a köztársasági elnök.

A momentumosok jártak először Kijevben

Novákot megelőzve, november közepén három momentumos képviselő már járt Ukrajnában, ezzel ők voltak az első parlamenti delegáció, akik a háború tavaly februári kirobbanása óta a háború sújtotta országban jártak.

Orbán nem tervezi az utazást

Az elmúlt közel egy évben több elnök, miniszterelnök és más fontos magas rangú politikus is megfordult Kijevben. Orbán Viktor miniszterelnök egyelőre nem járt az ostromlott ország fővárosában. Mikor évzáró sajtótájékoztatóján arról kérdezték, hogy tervez-e Kijevbe látogatni, annyit válaszolt: „Nem szerepel a programomban.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Kiemelt kép: Karácsony Gergely és főpolgármester-társai vonattal utaztak Kijevbe. Fotó: Facebook/Karácsony Gergely