13,2 milliárdot von el jövőre a kormány a budapesti egészségügytől. Miközben arról beszélnek, hogy a gazdaság újraindítása sikeres volt azért “egyes állami beruházások átütemezésével” csökkenteni akarják a jövő évi hiányt.

Eredmény a megszorítás

A kormány egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítja. Mindez az államadósság-ráta gyorsabb csökkentését is lehetővé teszi – áll a kormány szerda esti közleményében.

Budapest biztosan rápacsált

A Portfolió ismertetése szerint 17 költségvetési sort érint a kiadáscsökkentési intézkedés, ami meglehetősen magas szám és – ha csak átmenetileg is, de – több területet érzékenyen érinthet, például az Egészséges Budapest Program teljes jövő évi keretét elvette most a kormány. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

A program elbukott?

Ellehetetleníti az Egészséges Budapest Program megvalósítását a kormánydöntés – erről beszélt Havasi Gábor fővárosi egészségügyi tanácsnoka Magyar Hangnak. A fővárosi önkormányzat a tervezett fejlesztéseket önállóan nem tudja végrehajtani. 

Budapest, mint ellenség

A Momentum politikusa úgy fogalmazott: a lépés azt mutatja, hogy a kormány a fővárosi önkormányzatot nem partnernek, hanem ellenségnek tartja.

Karácsony Gergely hatalmas megszorításról beszél

A program lényege

Az önkormányzatok ezt a 13 milliárdot egyebek közt rendelők, járóbeteg-ellátók felújítására, építésére és terápiás, diagnosztikai eszközök beszerzésére fordíthatták volna.

Egy alku eredménye

Az egészségügyi program egy alku része volt, amelyért cserébe a főváros nem vétozta meg a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését.

A részletek még homályosak

A 755 milliárdos megszorításnál még nem látni egyértelműen, hogy milyen projektek függesztenek fel. A Gazdaság-újraindítási Alap 400 milliárdját ugyanis nem részletezik.

A kormány közben osztogat

Szerdán maga a kormányfő jelentette be, hogy jövőre a lakossági hitelek kamatát az októberi szinteken rögzítik, mivel így legalább átmenetileg nem nő a változó kamatozású kölcsönök törlesztőrészlete. Ilyen típusú jelzáloghitellel majdnem 500 ezer család rendelkezik – írta a Bankmonitor.

Novemberben brutális volt az infláció