Elkészült a lakáspiac egyik motorját adó költözések mérlege: Pest megye, vagyis az agglomeráció eredménye kiemelkedik, hiszen tavaly közel 15 ezer fővel nőtt Budapest környékének az állandó lakossága, míg a fővárosé csökkent.

A budapesti mérleg negatív, azaz a fővárosból többen mentek el, mint ahányan érkeztek állandó lakosnak, az agglomeráció viszont kiemelkedően népszerű lett. Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője azt mondta, hogy a hivatalos statisztikákban szereplő belföldi vándorlások nagy szerepet játszanak egy-egy térség, város lakáspiacán, mert alapvetően befolyásolják a keresletet. Az is látszik, hogy a gazdaságilag, iparilag fejlettebb régiók vonzóbbak a költözések, azaz a vándorlások szempontjából.

A portál összefoglalója szerint Pest megyében az állandó lakók száma 15 ezerrel nőtt: 57 ezren érkeztek, illetve 42 ezren mentek el a megyéből. Budapestről közel hatezerrel többen mentek el, mint ahányan éreztek.

A kerültek között is nagy a mozgás

Miközben Budapest mérlege negatív, a kerületek közötti költözések érdekes képet mutatnak. A fővároson belül összesen több mint 39 ezren váltottak állandó lakhelyet. Az elköltözők és odaköltözők mérlege alapján a 9. kerületbe érkeztek a legtöbben: 900 fős többlettel rendelkezik, utána a 18. és a 17. kerület következik 723, illetve 678 fős plusszal

A legtöbben a belső kerületekből költöztek el állandó jelleggel. A 7. kerület népessége több mint 1000, a 8. kerületé több mint 800, a 6. kerületé pedig több mint 600 fővel csökkent

Balogh László elmondta, a kerületek eredménye jól látszik a lakáspiacon is, hiszen a szóban forgó kerületekben lévő lakások évek óta a legnépszerűbbek közé tartoznak a piacon. Hozzátette: A használt lakások és házak átlagos négyzetméterára idén október közepén a 11. kerületben 830 ezer forint volt.

Az ingaltan.com szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy az elköltözések egyik oka a magas ingatlanárakban keresendő: a leginkább csökkenő népességű 6. kerületben jelenleg 947 ezer forint az átlagos kínálati négyzetméterár, a 7. kerületben pedig 808 ezer forintot kérnek a tulajdonosok négyzetméterenként – írja összeállításában a Blikk.

Már felismerték a problémát

Szentendre új polgármesterének, Fülöp Zsoltnak a véleménye szerint az agglomeráció, benne Szentende növekedése is az egyik legnagyobb probléma. Szeretné ezt a folyamatot fékezni, megállítani. Erről tegnap írtunk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon.

Kiemelt kép: Budapest agglomerációja – GoogleMaps-BPK grafika