A fővárosi rendőrök vasárnap reggel újra a hétvégi bulikból alkoholos állapotban volán mögé ülő járművezetők kiszűrésére szerveztek akciót. A Budapesti Rendőr-főkapitányság 3. Kerületi Rendőrkapitányságának egyenruhásai az óbudai polgárőrök és közterület-felügyelők támogatásával ellenőrizték a közlekedőket hajnali 4 és délelőtt 10 óra között.

614 embert ellenőriztek

Az egyenruhások a kerület több pontján, valamint mozgó ellenőrzés során 614 gépjárművezetőnél alkalmaztak alkoholszondát vasárnap hajnali 4 és délelőtt 10 óra között.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ittas sofőrök

 A szűrés során négy vezetőt fogtak el ittas vezetés miatt, másik négyet pedig mintavétel céljából állítottak elő.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mást is találtak  

A nyolc ittas vezető közül kettőnél kábítószergyanús anyagot is találtak, velük szemben kábítószer birtoklásának gyanúja miatt is eljárás indul. Két vezetővel szemben pedig azért indul büntetőeljárás, mert úgy vezettek, hogy korábban már eltiltották őket a járművezetéstől.

Szigorú büntetések

Hét emberrel szemben az ittas vezetést és a biztonsági öv használatának elmulasztását szankcionálták közigazgatási bírsággal, két esetben pedig helyszíni bírságot szabtak ki a stop tábla figyelmen kívül hagyása miatt. Hasonló ellenőrzésekre a későbbiekben is lehet számítani a fővárosban.

Kőbányán is szondáztattak

A BudaPestkörnyéke.hu számolt be arról, hogy egy héttel korábban sem pihentek a zsaruk: három helyszínen szűkítettek egy sávosra forgalmas útszakaszokat, és minden sofőrt megszondáztattak kőbányai rendőrök szombaton.

Alvás után vezetés

A 10. Kerületi Rendőrkapitányság és a társszervek korai akciójának célpontjai azok a vezetők voltak, akik este, illetve éjszaka ittasan térnek nyugovóra, reggel pedig abban a hitben ülnek volán mögé, hogy a szervezetük már bizonyára feldolgozta az alkoholt.  

Tévedtek

Az ellenőrzések során kiderült: több mint húszan nagyot tévedtek. Ennyi sofőrnél mutatta ki a szonda az alkoholt a szervezetben. A hajnaltól délelőttig tartó, fokozott ellenőrzést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói közül is sokan segítették, méghozzá önkéntes alapon.

Finn módszer

A Kékvillogó.hu is hírt adott arról, hogy az ország több pontján is az úgynevezett finn módszerrel dolgoznak a rendőrök. Az elsőként Finnországban alkalmazott intézkedés lényege, hogy a megfelelően előkészített, kijelölt leállítási helyen az összes arra közlekedő járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, velük szemben eljárás indul.

Civil autók és drónok segítettek

A szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében az egyenruhások nem csak civil autókkal, hanem drónnal is figyelték a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: rendőri ellenőrzés a fővárosban. Fotó: Zsaru Magazin