Büntetőeljárás indul a vasárnapi börgöndi repülőnapon lezuhant repülőgép ügyében, a rendőrség szakértőket is bevont a vizsgálatokba.

Így történt a tragédia

A BudaPeskörnyéke.hu első között írt róla, tragédia történt vasárnap a börgöndi légibemutatón. Egy T28 Trojan típusú repülőgép ugyanis az egyik mutatvány közben lezuhant, a tragédiában apa és fia haltak meg, de a nézők közül is többen megsérültek. Köztük egy kislány, aki jelenleg is az életéért küzd. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Apa és fia halt meg

A repülőgépen Rózsavölgyi Vilmos és fia, Árpád utazott. Tragédiájukat több ezren látták a helyszínen. A pilótáknak esélyük sem volt a túlélésre, a repülőgép a becsapódást követően felrobbant. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. A gépet Rózsavölgyi Vilmos vezette. Mindketten képzettek voltak, saját pilótaképzőjük volt. Rózsavölgyi Vilmos vezette az Agro-Aero 2000 Kft.-t és az azon belül működő Rivair Pilot School pilótakpézőt. Fia, Rózsavölgyi Árpád is a családi vállalkozásban dolgozott, mégpedig repülőoktatóként.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vizsgálódnak

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság azt írta: a rendőrség a balesettel kapcsolatban halált okozó légi közlekedés veszélyeztetés gyanúja miatt indított büntetőeljárást, amelyet szakértők bevonásával folytat.

Többen megsérültek

A sportrepülőgép egy parkoló autóba csapódott, amely ennek következtében ki is gyulladt. Négyen szenvedtek égési sérüléseket az eset kapcsán. Három súlyos sérültet Budapestre szállítottak ápolásra, egy kislányt, egy nőt és egy férfit. Egy könnyebben sérült kisfiút a Fejér Vármegyei Szent György Kórházba vittek mentőautóval.

Három mentőhelikopter érkezett a helyszínre

Az esetet követően a mentőket, a katasztrófavédelmet és a rendőröket is riasztották. Három mentőhelikopter érkezett a helyszínre. Közben a rendezvény tűzvédelmi biztosítását végző Székesfehérvári Tűzoltó Egyesület megkezdte a mentést és a tűz oltását, melyet később a székesfehérvári hivatásos tűzoltók folytattak.

A gép a nézők mellett csapódott be

A frissen közzétett nézői felvételen látszik, hogy nem sokon múlt, hogy a nézők közé csapódjon be a gép. Sokan pánikba estek, mivel a repülőgép a földet érést követően azonnal felrobbant és hatalmas lángokkal égett.

Emberi hiba történhetett

Egy úgynevezett orsó volt az a manőver, amit alacsony magasságban hajtott végre a pilóta. Madas László igazságügyi légi üzemeltetési szakértő szerint elképzelhető, hogy a beviteli sebesség kevésnek bizonyult az emelkedési szakaszt követően. A balesetről készült videó erre enged következtetni, mondta az RTL Klubnak.

Nem biztos, hogy ki fog derülni az igazság

A roncs nagymértékben károsodott az égés következtében. Kérdéses, hogy a megmaradt roncsból megállapítható-e a baleset oka. A szörnyű eset kapcsán Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a közösségi oldalán fejezte ki részvétét.

Ki kell vizsgálni, hogy pontosan mi történt

Egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy mi okozta a balesetet. Az eset kivizsgálásra vár, amelynek során fény derülhet rá, hogy rendben volt-e minden tekintetben a repülőgép. Tüzetesen meg fogják vizsgálni, hogy működött-e a motor, csökkent-e a teljesítménye, valamint azt is megnézik, hogy mennyire kitéríthetőek a kormányszervek. A borzalomban megsérült kislányt a budapesti Bethesda Gyermekkórházba került, jelenleg az intezív osztályon ápolják, súlyosak a sérülései, életveszélyes állapotban van, közölte az intézmény a feol.hu megkeresésére.

Két ember a Honvédkórházban láttak el

Két sérültel a budapesti Honvédkórházban láttak el, mindketten 8 napon túl gyógyuló, másod-, illetve harmadfokú égési sérülésekkel fekszenek az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórházban, állapotuk jelenleg stabil. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Helyszíni fotó