Négy tbc-s beteget azonosítottak az Infineon Technologies ceglédi üzemében. Az első fertőzött hírét a napokban erősítette meg a félvezető elemek gyártásával foglalkozó cég. A városban élők úgy tudják: az egyik beteg már életveszélyes, a TBC okozta agyhártya-gyulladással van mesterséges kómában.

Négy beteget találtak eddig

A BudaPestkörnyéke.hu adott hírt arról, hogy négy tbc-s beteget azonosítottak az Infineon Technologies ceglédi üzemében. Az első fertőzött hírét a napokban erősítette meg a félvezető elemek gyártásával foglalkozó cég. A társaság szerint munkavállalóik túlnyomó többsége be van oltva tuberkulózis ellen, a kialakult helyzet miatt azonban mindenkit kivizsgálnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Megerősítjük”

 „Megerősítjük, hogy egy ceglédi kollégánk szeptember végén tuberkulózist kapott, és további három esetet azonosítottunk több mint 150 kollégánk orvosi vizsgálata során, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött személlyel” – írta a cég. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Mindenkit megvizsgálnak

„Miután az egészségügyi hatóságok megerősítették a fertőzést, azonnal intézkedéseket kezdeményeztünk valamennyi munkatársunk egészségének biztosítása érdekében. Ez magában foglalja az összes ismert kontakt személy orvosi vizsgálatát – mielőtt újra beléphettek volna a telephelyre – további higiéniai intézkedéseket, valamint előkészületeket a potenciálisan fertőzött kollégák lehető legjobb kezelésének biztosítására” – tették hozzá.

Leggyakrabban a tüdőt károsítja

A tuberkulózis, más néven gümőkor egy olyan fertőző betegség, amelyet egy baktérium okoz. Leggyakrabban a tüdőt károsítja, de súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy a tbc-baktérium elárasztja az egész szervezetet és súlyos megbetegedéshez gyakran halálhoz vezet. A kórokozó nyálcseppek, elsősorban köhögés révén jut át egyik emberről a másikra, írja a Wikipédia.

Magyar népbetegség volt

Az ANTSZ adatai szerint Magyarországon 1953-ban közel ötezer tuberkulózisos megbetegedést észleletek, de 1954 óta már minden újszülöttet oltanak tbc ellen. Ennek következtében csökkent az esetszám, 2011-ben 1500 új megbetegedést jelentettek. A 20. század elején magyar népbetegségnek tartották, elsősorban a tömegek nyomorából és szegénységéből eredő egészségtelen életmód volt érte a felelős.

Mesterséges kómában

A történtek után voltak olyan dolgozók, akik úgy döntöttek, nem veszik fel a munkát, amíg a helyzet nem javul. Helyi információk szerint az egyik beteg már súlyos, életveszélyes, a TBC okozta agyhártyagyulladással van mesterséges kómában.

Egy fiatal lány van lélegeztetőgépen

Az érintett betegek állítólag fiatalok, a húszas éveikben járnak. A lélegeztetőgépen lévő beteg egy lány, aki napokig dolgozott úgy, hogy csúnyán köhögött.

„Nem szeretnék bajt okozni”

„Én már az éjszakai műszakot nem vettem fel mert gyermekeim vannak és beteg anyukám, akiknek nem szeretnék bajt okozni. De nem enged a párom sem” – mondta egy ottani dolgozó a Metropolnak.

Nem fog tovább terjedni

A vállalat további intézkedéseket és információkat ígért a helyzet követésére, és az egészségügyi hatóságokkal együttműködve a fertőzés terjedésének megelőzésén fognak dolgozni. A cég ígéri: mindent megtesznek a fertőzés további terjedésének megakadályozására. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció