A budapesti rendőrök néhány óra alatt 334 gyorshajtóval és egy ittas sofőrrel szemben indítottak eljárást, derült ki a rendőrség közléséből.

Razzia Budapesten

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársaival 2023. október 20-án estétől másnap reggelig ellenőrizte a forgalomból a másokra veszélyt jelentő, illetve kirívó szabálysértéseket elkövető közlekedőket Budapesten. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

334 gyorshajtó

A fővárosi rendőrök a sebességellenőrzés során 334 gyorshajtóról készítettek felvételt, melyekből 326 esetben közigazgatási feljelentést tettek, nyolc alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

50 helyett 104

A legkirívóbb példa az sofőr volt, aki a megengedett 50 helyett 104 km/órás sebességgel száguldott az Üllői úton, amiért 117 ezer forint közigazgatási bírságra és hat előélteti pontra számíthat. Egy sofőrt ittas járművezetés gyanúja miatt előállítottak, miután pozitív eredményt mutatott az alkoholteszter.

További szabálytalanságok

Az egyenruhások további szabálytalanságok miatt is intézkedtek; egy-egy engedély nélkül átalakított, forgalomból kitiltott, illetve biztonságos közlekedésre alkalmatlan jármű vezetőjével szemben, de szabtak ki bírságot kötelező felelősségbiztosítás hiánya és kanyarodási szabályok megszegése vagy gyalogos szabálysértés miatt is.  

További ellenőrzések

A közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság a jövőben is szervez hasonló ellenőrzéseket „…hogy mindenki hazaérjen!”​​

 Célkeresztben a driftelés és a gyorsulási versenyek

Amint azt a BudaPestkörnyéke.hu is megírta pár nappal ezelőtt is razziáztak a zsaruk a fővárosban, akkor többek között az illegális gyorsulási versenyek résztvevői kerültek a célkeresztbe. A szabálytalankodók közül két ember helyszíni bírságot kapott, egyikük az 5. kerületben drifteléshez kapcsolódó szabályszegés, míg egy másik autósnak a vezetői engedély orvosi érvényességi idejének lejárata miatt.

Több egységgel vonultak

Az állampolgári panaszokra is reagálva az akció során gyalogosan is ellenőrizték a közterületeket. A 23. és 4. kerületben egy-egy helyszínre több egységgel vonultak ki a rendőrök, mivel információ merült fel arról, hogy illegális gyorsulási versenyt szerveznek. A két helyszínre kiérkező rendőrök jogsértést nem tapasztaltak, rendőri intézkedés nem történt.

Parkolókban csapatták

A BudaPestkörnyéke.hu korábban többször beszámolt illegális gyorsulási versenyekről Pest vármegyében. Többször az áruházláncok parkolóiban gyűltek össze, nem egyszer gyerekeket is láttak a dübörgő autók között. Az életveszélyes és tiltott rendezvényeket főként péntek és szombat esténként szervezték a bevásárlóközpontoknál. A rendőrség először visszatérő ellenőrzésekkel, később a társszervek bevonásával, tervezett akciókkal igyekezett felszámolni ezeket a programokat.

Nem elég a rendőri jelenlét

Úgy tűnt azonban, hogy ez sem lesz elég, ezért kiterjesztették az együttműködést: egyeztetésre hívták az áruházak biztonsági vezetőit. Egyértelmű volt ugyanis, hogy önmagában a rendőri jelenlét és ellenőrzés nem elégséges a tiltott rendezvények megfékezésére.

Belép az áruházlánc

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság közölte, az Auchan Magyarország Kft. kezdettől fogva partnerséget mutatott, a tárgyalásokon egyetértettek a rendőrség forgalomtechnikai beavatkozások végrehajtására vonatkozó javaslataival.

Csökkentik a sebességet

Az egyeztetéseken arra jutottak a felek, hogy először a dunakeszi, majd a fóti áruház parkolójába telepít a cég sebességcsökkentő bordákat, valamint kihelyeztek a parkolóban való közlekedés rendjét szabályozó táblákat.

Több száz járművet ellenőriztek

A rendőrség tájékoztatása szerint egyébként az illegális gyorsulási versenyek felszámolására irányuló, nyári akciósorozatban több száz járművet és résztvevőt ellenőriztek. Elsősorban közlekedési szabálysértések miatt 70 embert közel 1,4 millió forint helyszíni bírsággal sújtottak, bevontak 12 forgalmi engedélyt, öt járművel pedig soron kívüli műszaki vizsgán kellett megjelenni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ez is érdekelhet:

Lecsaptak a fővárosi zsaruk: több tucat olyan sofőrt csíptek nyakon, akik jogosulatlanul közlekedtek a buszsávban

Kiemelt kép: Illusztráció