A Budapesti Közlekedési Központtal kötött stratégiai partnerség keretében 2023. október 17-én és 18-án ismét a buszsávok szabályos használatát ellenőrizték ​ a budapesti rendőrök.

Mobilozás, záróvonal átlépés

A kétnapos ellenőrzés során összesen 85 járművezetővel szemben intézkedtek a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály rendőrei. Helyszíni bírságot 65 esetben szabtak ki, ebből buszsáv jogosulatlan használata miatt 56 alkalommal, két esetben vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt, 5 vezetővel szemben záróvonal átlépése és két esetben szabálytalan előzés miatt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Feljelentés

A fővárosi rendőrök két esetben szabálysértési feljelentést tettek jogosulatlan buszsáv használat miatt. Az ellenőrzések során biztonsági öv használatának elmulasztása miatt 17 esetben szabtak ki közigazgatási bírságot. Egy sofőrt elfogtak a rendőrök, aki járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezetett, valamint felmerült az ittasság gyanúja is.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Volt már hasonló razzia

Itt, a BudaPestkörnyéke.hu oldalán is írtunk már róla, hogy a rendőrök rendre razziáznak annak érdekében, hogy kiszúrják a jogosulatlan buszsáv használókat. Év elején például arról számoltunk be, hogy 53 sofőr esetében összesen 555 ezer forint helyszíni bírságot osztottak ki azért, mert a sofőrök jogtalanul közlekedtek a buszsávban.

Lesznek még ilyen akciók

A BKK honlapján korábban azt írták, lesznek még hasonló razziák, így feltehetően nem ez volt az utolsó ellenőrzés a zsaruk részéről. Érdemes tehát mindig betartani a KRESZ-t, hiszen bárhol és bármikor felbukkanhatnak a rendőrök.

Már drónokról is figyelik a rendőrök a forgalmat

A közlekedés résztvevőinek érdemes számolni azzal, hogy a levegőből is figyelhetik őket. A rendőrök mostanában többször is végeztek drónos akciókat. Ezzel a módszerrel számos szabálytalanságra fényt tudnak deríteni. 

A villamosok és megállók környékén is ellenőriznek

A rendőrök egyébként a villamosok és megállók környékén is rendszeresen ellenőriznek, pár napja a 28-as villamos vonala és annak megállóhelyei voltak napirenden.

Ez volt a rendőrök célja

Az ilyen és hasonló rendszeres ellenőrzések célja az, hogy a közösségi közlekedési eszközök utasainak biztonságát megvédjék. A megállók környékén is figyelték a közlekedési szabályok betartását. Ha kell, ilyenkor bírságot is osztanak a zsaruk.

Még két nagyszabású akció lesz idén

A ROADPOL még két európa szintű akciót tervez az idei évre. A következő 2023. november 6-12. között lesz esedékes. Az a kampány a “Truck & Bus” névre hallgat, akkor a tehergépjárművek és autóbuszok ellenőrzésén lesz a hangsúly.

Decemberben is lesz tervezett razzia

2023. december 11-e és 17-e között az „Alcohol & Drugs” kampányra kerül sor. Ebben az időszakban az ittasan vagy bódult állapotban vezető sofőrökre fognak vadászni. Az ő kiszűrésük kulcsfontosságú, hiszen rengeteg baleset történik hazánk útjain ilyen okból kifolyólag. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: BKK