„Csak annak adja be a kínai vakcinát, aki azt írásban kéri”- ezt kérte levelében az egyik Csongrád megyei település polgármestere a helyi háziorvostól. Kübekháza első embere szerint több olyan háziorvosról tud, akit nyomás alá helyeztek, hogy mindenképpen a kínai vakcinával oltsa pácienseit.

Levelet írt a háziorvosnak

Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere egy levélben arra kéri a helyi háziorvost, hogy a kínai vakcinával csak azokat oltsa be, akik ezt írásban kérik. A polgármester a vakcina esetleges veszélyeire utalva azt írja: „Doktornő, első az emberi élet, és nem a hatalom érdeke!”  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megszólalt az orvos

A Telexnek sikerült elérnie az érintett háziorvost. Ő csak annyit volt hajlandó válaszolni kérdésünkre, hogy valóban kapott egy ilyen levelet Molnár Róberttől, de semmi egyebet nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Nyilvánosságra hozták a levelet

Később kiderült, hogy a levelet a helyi polgármesteri hivatal maga is közzétette a Facebookon a Kübekháza Hírszolgálat oldalán.

Írásos nyilatkozat

A polgármester a levélben arra kéri a háziorvost, hogy „a kormányzat által Kübekházára juttatandó kínai Sinopharm vakcinával kapcsolatban körültekintően szíveskedjék eljárni”. A polgármester azt kéri: csak annak adják be az oltást, akik ezt kifejezetten kérik, és erről írásban nyilatkoznak is.

Nyomás alatt a háziorvosok?

Molnár Róbert szerint „több tekintélyes virológus szakember szerint a kínai oltóanyag potenciális veszélyeket rejthet magában és arról is értesültem több orvostól hogy a háziorvosokat nyomás alá helyezték, hogy mindenképpen ezzel oltsák a praxisokban élőket”.

Alig akarja valaki beadatni magának

Az ATV Híradójának szerdán egy budapesti háziorvos elmondta: 168 pácienst hívott fel, mire sikerült 55-öt találni, aki elfogadta a kínai oltást, ám végül közülük is sokan meggondolták magukat.

Gyömrőn önként lehet jelentkezni

Kedden írtunk arról, hogy megfordította a rendszert Dr. Török Miklós háziorvos. A gyömrői doktor a város Facebook oldalán azt kéri, aki vállalja a kínai vakcinát, az jelentkezzen a rendelőjében. Az orvos nem akar feleslegesen telefonálgatni, ezért úgy döntött, inkább a betegek keressék meg őt.

Csak a korábban regisztráltak jelentkezhetnek

Egy másik háziorvos, szintén Gyömrőről, azt írta a Facebookon, hogy „Egyenlőre 60 év felettiek, akik regisztráltak papír alapon vagy a vakcinainfo felületén kaphatnak Sinopharm vakcinát, a gond ott van, hogy a szervezés lehetetlen feladat elé állítja a háziorvosokat, péntekre 30 főt kellett szervezni Astra Zeneca oltásra, mindez 80 telefonhívasba és 6 órába tellett tegnap este 10-ig”.

10-12 óra telefonálás

Babos Örs Levente így folytatta a bejegyzést: „50-60 Sinopharm oltás leszervezése kb. 10-12 óra lehet és akkor még nem oltottunk be senkit. Jelenleg mindnyájan keressük az optimális megoldást, a felhívás célja az, hogy legalább azokat a felesleges hívásokat kiszűrjük, akik eleve elzárkóznak a kínai vakcina felvételétől”.

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – MTI/Koszticsák Szilárd