Nagyon sokan voksoltak a referendumon, de egyelőre úgy tűnik, ezen az úton nem tudják megakadályozni a beruházást. A Stop Avalon alapítója sikernek könyveli el az eredményt.

Kevés hiányzott

Vasárnap három kérdésben tartottak Tatán helyi népszavazást, melynek kezdeményezői azt szerették volna megakadályozni, hogy az Avalon-csoport szállodát építhessen az Öreg-tó partján. Kevés hiányzott, de végül nem gyűlt össze az elegendő szavazat, így a referendum nem lett érvényes. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ellenszélben kampányoltak

A 24.hu-nak Szalay Ildikó, a Stop Avalon alapítója arról beszélt, hogy nulla pénzből, hatalmas ellenszélben érték el ezt az eredményt.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem segített a nyár

Ráadásul a nyár közepén sikerült több, mint 8000 tatait mozgósítanunk. Úgy gondolom, ha a népszavazás tavasszal vagy ősszel lett volna, 13 ezernél több voksot szerzünk, és simán átmegy a referendum – tette hozzá.

Több mint 10 ezer szavazat kellett volna

A népszavazás akkor lett volna érvényes, ha a választópolgárok több mint fele az urnához járul, ez egészen pontosan 10 281 érvényes szavazatot jelentett volna.

Érvénytelen

Bár este fél nyolckor még 5 szavazókörből nem érkezett meg az összes adat, az addig összegyűlt picivel több, mint 8200 aláírás alapján elmondható, hogy a népszavazás érvénytelen lett.

Út a népszavazásig:

A tataiak szavazólapján három kérdés szerepelt:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20.)) és helyi építési szabályzata (38/2005. (XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?”

Jöhet a szálloda

Ahogy arról a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk, a Hell Energy érdekeltségébe tartozó csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 15 milliárd forintból 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene az Öreg-tó partján. Szerintük a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhat a hotel, és közel 100 embernek adna munkát.

Így fog kénézni a luxushotel:

Környezetrombolás

A projekt ellenzői szerint a 19 méter magas szálloda megépítése egybefüggő épület-monstrumot eredményezne a tatai Eötvös József Gimnázium épülettömbjével, a hozzávezető út pedig természetvédelmi területen át vezetne, környezetrombolással.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Látványterv