A Budapesttől légvonalban 43 km-re fekvő Tatán ma dönthetnek arról, hogy a Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport építsen-e az Öreg-tó partján ötcsillagos luxusszállodát, vagy ne. A városban sokan nem akarják ezt a beruházást, korábban tüntetéseket is szerveztek.

Értékek megóvása

A Komárom-Esztergom megyei Tatán vasárnap három kérdésben rendeznek helyi népszavazást. Az elsővel azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat ne köthessen településfejlesztési szerződést a tatai Öreg-tó természetvédelmi területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Minden úgy jó, ahogy van

A népszavazással megtiltanák, hogy a szomszédos telekre út épüljön, illetve a meglévőt kiszélesítsék; emellett azt szeretnék elérni, hogy az istállóra és a lovas pályára vonatkozó településképi rendelet és helyi építési szabályzat a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Plakátokkal buzdítják a tataiakat:

Forrás: BPK

Több fejlesztést is megakaszthatnak

Horváth József, tatai jegyző tájékoztatása szerint a szavazásra feltett három kérdés közül kettő konkrétan a hotel telkének helyrajzi számához kapcsolódik. A harmadik kérdés támogatása viszont megakadályozná, hogy az önkormányzat az Öreg-tó teljes partján településfejlesztési megállapodást kössön, ez több tervezett fejlesztést megakasztana.

Bajba kerülne a vadlúd

A népszavazással kapcsolatban Karácsony Gergely is megszólalt. A budapesti főpolgármester szerint a nagyszabású építkezés veszélyeztetné számos érzékeny faj, pl. a vadlúd természeti környezetét, ráadásul műemlék- és városvédelmi szempontból is komoly sebeket okozna a tópart látképében.

Egyedülálló lehetőség

“Kedves tataiak! A civilek által kiharcolt népszavazásnak hála a mai magyar viszonyok között egyedülálló lehetőséghez jutottatok: szavazhattok egy tervezett környezetpusztításról. Miközben naponta lehet arról hallani, olvasni, hogy hol mi száradt ki Magyarországon, kevés fontosabb ügy van, mint a környezetünk és vizeink védelme” – írta posztjában Karácsony Gergely.

15 milliárdos szálloda

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, a Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján. A beruházók szerint a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhat a létesítmény, emellett 80-100 fő alkalmazására nyújt lehetőséget.

Így nézne ki az új szálloda:

Környezetrombolás

A petícióban az áll, hogy a 19 méter magas szálloda megépítése egybefüggő épület-monstrumot eredményezne a tatai Etvös József Gimnázium épülettömbjével, a hozzávezető út pedig természetvédelmi területen át vezetne, környezetrombolással.  

A választók felének kellene szavazni

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a választópolgárok több mint fele, közel tízezer ember voksol. Egy-egy kérdésben a szavazás eredményességéhez az érvényes szavazatok több mint felének azonossága szükséges.

Biatorbágyon nem mentek el szavazni

Legutóbb június végén rendeztek népszavazást Budapest környékén, ahogy arról beszámoltunk, eredménytelenül zárult Biatorbágyon a Budapest-Balaton kerékpárút (BuBa) nyomvonaláról szól helyi népszavazás. Arról döntöttek, hogy a BuBa a település főutcáján, vagy Biatorbágyot elkerülve valósuljon meg. A szavazásra jogosultak mindössze 36%-a ment el szavazni, ez messze volt az 50%-os eredményességi küszöbtől. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Avalon luxusszálló