Eredménytelenül zárult Biatorbágyon a Budapest-Balaton kerékpárút (BuBa) nyomvonaláról szól helyi népszavazás vasárnap. Arról döntöttek, hogy a BuBa a település főutcáján, vagy Biatorbágyot elkerülve valósuljon meg. A szavazásra jogosultak mindössze 36%-a ment el szavazni, ez messze van az 50%-os eredményességi küszöbtől. Úgy tűnik a biatorbágyiak többségét egyáltalán nem érdekli, hol épül meg a bringaút, vagy pont fordítva: a távolmaradásukkal azt jelezték, hogy a városban látnák szívesebben a bringautat.

Végleges eredmény

Az elmúlt napokban egyre erősebb kampányt folytatott mindkét fél Biatorbágyon. A vita lényege az volt, hogy a BuBa biatorbágyi szakasza a házak előtt, a főutcán épüljön meg, vagy a települést elkerülve. A vita eldöntésére helyi népszavazást írtak ki, melyet vasárnap tartottak meg. A cikkünk megjelenése előtt nem sokkal közölték a végleges eredményt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Eredménytelen a népszavazás

A Biatorbágy Helyi Választási Bizottság vasárnap este kiadott közleménye szerint a népszavazás eredménytelen volt, mert nem jelent meg a választásra jogosultak 50%-a. A kisvárosban 12094 választásra jogosult lakik, közülük 4323-an adtak le érvényes szavazatot. Ez nagyjából 36%-os részvételt jelent.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A távolmaradással szavazhattak sokan

A helyi választási bizottság közleményében azt is írják, hogy az „Igen” szavazatok száma 3901 volt, míg a „Nem” szavazatok száma 422 fő. Nemmel azok szavaztak, akik azt támogatják, hogy a településen belül épüljön meg a BuBa, igennel pedig azok, akik azt akarták, hogy a települést kerülje el a bringaút. Az érvényesen szavazók többsége tehát a városon kívül építené meg a forgalmas bicikliutat, azonban lehet, hogy sokan a távolmaradásukkal szavaztak, hiszen tudták, ha eredménytelen a népszavazás, akkor a városon belül építik meg. Ezzel ez eredménnyel tulajdonképpen a polgármester nyert.

Helyi közlekedésre használná a polgármester

Biatorbágy fideszes polgármestere, Tarjáni István néhány évvel ezelőtt elintézte, hogy az EU-s források felhasználásával épülő, BuBa áthaladjon a településen. A polgármester elképzelése lényegében az volt, hogy így nem kell külön bringautat építenie a településnek, megépítik azt nélkülük is végig a főutcán, a helyiek pedig majd kényelmesen használhatják helyi közlekedésre is a BuBát.

Vita lett a nyomvonalból

Időközben a 108 km-es kerékpárúton egyszerre több helyen indult meg az építkezés. A biatorbágyiak egy része azt mondta, nem biztos, hogy jó lesz nekik, ha az ország várhatóan legforgalmasabb bringaútja miatt feláldozzák a település fáinak egy részét és a bringások közvetlenül a házak előtt tekernek el. Ide kapcsolódik: Ide még a miniszter is sportnadrágban jött: Átadták a Budapest-Balaton kerékpárút Etyekig tartó 22 km-es csodaszép szakaszát, Gulyás Gergely bringán érkezett az átadóra és ez a cikkünk is a témába vág: Teljes gőzzel épül a Budapest-Balaton kerékpárút, most bringás aluljáró készül egy fontos szakaszon

Két álláspont: Településen belül vagy kívül menjen a BuBa

A településen átvezető nyomvonalat ellenzők szerint kifejezetten sok gyalogos-biciklis konfliktusra fog sor kerülni, hiszen a forgalmasabb hétvégéken – állításuk szerint – ki sem lehet majd úgy lépni az udvarokból a járdára, hogy ne húzzon el az orruk előtt egy bringás. Az ügyből egyre nagyobb feszültség lett, végül a téma mentén két markáns álláspont alakult ki.

Helyi népszavazás

A BuBa településen belüli megépítését a polgármester és köre szeretné. A BuBa településen belüli ellenzői viszont azt mondják, sokkal jobb lenne mindenkinek, ha a települést elkerülve szép patakvölgyek és dombokon bringáznának a Balatonra vagy a Velencei-tóhoz igyekvő kerékpárosok.

Összecsapott a két tábor

Az elmúlt napokban összecsapott a két tábor. Amikor az egyik azt mondta, hogy a településen belül vezetett bringaút veszélyes lehet az iskolások számára, előkerült az iskolaigazgató és kampányolni kezdett a polgármester álláspontja mellett, megindokolta, miért lesz jó minden gyereknek és a szülőknek, ha a városon belül épül meg a BuBa.

Az érvénytelenség is döntésnek számít

Vasárnap végül pont került a vitára. A népszavazást kezdeményező, a településen belüli nyomvonalat ellenzők azzal vigasztalják magukat, hogy a tulajdonképpen az ő álláspontjukra adtak le több szavazatot. A demokrácia szabályai szerint azonban, ha a népszavazásra nem mennek el elég sokan, akkor az nem érvényes. A biatorbágyi érvénytelenség azt jelzi, hogy nem érdekli a helyiek többségét az egész ügy, vagy a távolmaradásukkal arra voksoltak, hogy a településen belül épüljön meg a  bringaút. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Helyi kampányplakátok Biatorbágyon – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu