Átadták a Budapest-Balaton kerékpárút első 22 km-es szakaszát. Az esemény egyik házigazdája Aradszky András, Érd térségének országgyűlési képviselője volt, de sportnadrágban feltűnt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is, aki kerékpárral érkezett az átadó helyszínére. Érdekesség, hogy Biatorbágyon éppen június 26-án tartanak helyi népszavazást arról, hogy a kerékpárút elkerülje-e a kisvárost, vagy a házak előtt a járdán haladjon-e.

Sokan várták már

Átadták a sok bringás által nagyon várt Budapest-Balaton (BuBa) kerékpárút első szakaszát. Az új 22 km-es kerékpárút lehetővé teszi, hogy biztonságosan és kényelmesen el lehessen jutni kerékpárral Budapestről Etyekig. A biciklisek ezen a szakaszon több mint 9 km-en át az autós forgalomtól elválasztva, újonnan kiépített, önálló kerékpárúton tekerhetnek. Jó erőnlét kell hozzá, mert Biatorbágy és Etyek között több emelkedőt is meg kell mászni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Miniszter sportnadrágban

A bringaút első szakaszának átadóján ott volt az összes érintett országgyűlési képviselő, köztük Aradszki András, Érd térségének képviselője. Az ünnepségre biciklivel, sportfelszerelésben érkezett Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, akit a 12. kerületben gyakran lehet kocogás közben látni, így a fiatal minisztertől tényleg nem áll távol a bringázás.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Aradszky András országgyűlési képviselő (drapp zakóban) beszélget a többi képviselővel, Gulyás miniszterrel és a törökbálinti polgármesterrel

Menczer Tamás, képviselő (pólóban, háttal) , Gulyás Gergely, miniszter (fehér pólóban), Elek Sándor, Törökbálint polgármestere (farmerben), Aradszki András, képviselő (drapp zakóban) – Forrás: Facebook/Aradszki András

Folytatódik az építés

A kerékpárút Etyek után, Gyúró és Tordas településeken át éri majd el a Velencei-tavi kerékpár-gyűrűt, majd Székesfehérvár érintésével a 7-es út mentén haladva csatlakozik a Balatoni kerékpárút-gyűrűhöz. A BuBa teljes szakasza még az idén elkészül, és átadása is megtörténik – írja Aradszki András a közösségi oldalán. Ezt az interjút ne hagyd ki: “Engem nem a politikai kalandorság hozott, én ide tartozom” – mondja Aradszki András, Érd térségének Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője, aki ismét ringbe száll a választáson

A BUBA négy szakasza:

  • Budapest – Etyek (23 km)
  • Etyek – Velence (32,6 km)
  • Velence – Székesfehérvár (28,7 km)
  • Székesfehérvár – Balatonakarattya (24,1 km)

A kék vonallal jelölt szakaszt adták most át

Bringás alagút az M7-esnél

Egy éve számoltunk be arról, hogy Székesfehérvárnál bringaalagutat építenek az M7-es autópályánál. A BuBa teljes nyomvonalán zajlik az építkezés, egymás után adják majd át az elkészült szakaszokat. Várhatóan a pákozdi, a biatorbágyi és székesfehérvári szakasz egy részének kivételével idén nyáron elkészül a 108 km-es bringaút.

Tavaly így épült az alagút az M7-esnél

Forrás: NIF Zrt. (2021)

Biatorbágyon balhé lett a BuBából

Korábban az elsők között írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy Biatorbágyon a helyi civilek nem akarják, hogy a szűk utcákon a kapujuk előtt tekerjenek majd a pesti bringások a Balaton felé, ezért más útvonalat javasolnak. A polgármester szerint azonban jó ötlet a városon belül vezetni a bicikliutat, mert előnyei is vannak.

Mindkét félnek igaza lehet

Révész Máriusz kerékpározásért felelős korábbi kormánybiztos tavaly azt mondta, csak az ügy kirobbanása után szembesült azzal, hogy Biatorbágyon milyen konfliktust okoz a kerékpárút. Szerinte azért lesz nehéz a kérdésben igazságot tenni, mert mindkét fél érveiben vannak megfontolásra érdemes elemek.

Népszavazás

Arról is írtunk, hogy a Budapest Környéki Törvényszék megváltoztatta a biatorbágyi helyi választási bizottság korábbi elutasító döntését, és hitelesítette a Budapest-Balaton bringaút nyomvonaláról szóló népszavazási kérdést. Ezzel megnyílt az út arra, hogy Biatorbágyon referendumot tartsanak a kerékpárút ügyében. A szavazást június 26-án, vasárnap rendezik meg a kisvárosban, az eredményről beszámolunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon.

Kiemelt kép: BuBa első szakaszának átadása, fehér pólóban: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter – Forrás: Facebook/Aradszki András