Pattanásig feszült a hangulat a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak körében, ugyanis kimaradtak a szeptemberi béremelésből. A Belügyminisztérium fedezet hiányában ígéretet egyelőre nem tett a helyzet javítására. A Független Rendőr Szakszervezet arra is kíváncsi, mi lesz a határvadászok sorsa.

Kimaradtak a béremelésből

Másfél év után újra összehívták a Belügyi Érdekegyeztető Tanácsot. A Független Rendőr Szakszervezet még az ülés előtt javaslatot tett a Belügyminisztériumnak arra, hogy az egyeztetésen tűzzék napirendre a rendvédelmi alkalmazottak és a munkavállalók illetményének rendezését, ők ugyanis nem részesültek a szeptemberi béremelésből. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

15 ezren várták a plusz pénzt

Az 50 ezer fős állományból 15 ezren maradtak ki, a rendvédelmi igazgatási viszonyban dolgozók ráadásul a két évvel ezelőtti 500 ezer forintos juttatást és a februárban kiutalt 6 havi fegyverpénzt sem kapták meg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Csaknem 10 ezren írták alá a petíciót

Az érintettek ősszel egy petíciót is indítottak, melyet közel 10 ezren írtak alá. Illetmény- és béremelést követeltek, kihangsúlyozva, hogy ezt ne évekre elhúzva, az átlagokkal trükközve, hanem azonnali hatállyal, minden rendvédelmi alkalmazott és munkavállaló számára kivétel nélkül biztosítsák. Külön kérték, hogy a rendvédelmi alkalmazottakat és a munkavállalókat a hivatásos állománnyal egyenrangúként kezeljék.

Nincs fedezet rá

„Az elmúlt hetekben az elégedetlenség csak még nagyobb lett, az infláció az egekben. Sajnos a Belügyminisztérium nem tudott ígéretet tenni a béremelésre, tárgyalópartnereink azt mondták, hogy jelenleg nincs rá fedezet” – mondta az Indexnek az egyeztetés részleteiről Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára.

Több ezren távozhatnak

Pongó attól tart, hogy a tárca odáig húzza az ügyet, mígnem több ezren távoznak, ami könnyen ellátási problémákhoz vezethet. Korábban a hivatásos állománynál, különösen a tiszthelyettesek vonatkozásában, évekig harcoltak a béremelésért, ami végül csak akkor következett be, amikor a rendőrök létszáma már olyannyira megfogyatkozott, hogy a szolgálati feladatokat is alig tudták ellátni.

„Nem egy nagy összeg”

Ők végül most szeptemberben, egységesen kaptak bruttó 117 ezer forintot, ami Pongó Géza szerint bár „nem egy nagy összeg”, ha hozzávesszük a hathavi fegyverpénzt – ami nekik járt –, az idei év összességében már szebb képet mutat.

Visszavetett motiváció

Noha a lemorzsolódási hullámot ez valamelyest mérsékelte, megállítani azt nem tudta. Vannak és lesznek is leszerelők, a következő béremelés ráadásul csak 2024-re van beígérve, ami a kollégák motivációját ugyancsak visszaveti. Mi azt szeretnénk elérni, hogy már 2023-ban folytatódhasson az illetmények felzárkóztatása, különben akár az az időszak is visszatérhet, amikor még évente 2000-2500-an szereltek le – hangsúlyozta Pongó Géza.

Lejárt a tilalmi időszak  

Mint ismert, június 1-jén a járványügyi veszélyhelyzet megszűnésével többek között a rendvédelmi dolgozók leszerelési tilalma is lejárt. Az intézkedést még 2020-ban a pandémia miatt vezették be, és egy kisebb megszakítást leszámítva egészen nyár elejéig érvényben is maradt.

Mi lesz a határvadászokkal?

A főtitkár szerint azért fontos a rendszeres egyeztetés, mert elkerülhető lenne, hogy a megkérdezésük nélkül, „a fejük felett hozzanak döntéseket”, mint korábban számtalanszor. Legutóbb szintén „a semmiből”, egyeztetés nélkül hoztak létre egy új állománykategóriát, a 3 éves szerződéssel rendelkező határvadászokat.

Erőteljes a bérfeszültség

Az intézkedés a szakszervezet szerint több sebből is vérzik. Nem tudják, hogy mi a terv arra vonatkozóan, ha lejár a három év, ami jelenlegi információik szerint csak egyszer hosszabbítható. Célszerűnek tartanák, ha ezt követően lenne valamilyen átjárás a hivatásos állományba. Egyelőre nagy kérdés, hogy ez miként valósulhatna meg, a szerződéses határvadászoknál iskolai végzettségként ugyanis csak a nyolc általánost és egy négyhetes tanfolyam elvégzését kérik, miközben a nekik ígért bruttó 400 ezer forintos fizetéssel sok esetben többet keresnek, mint egy tíz év tapasztalattal és képesítéssel rendelkező rendőr. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció