Biztos mindenki átélte már a csaláncsípés viszkető fájdalmát. A mindenhol elterjedt gyomnövény egészét csalánszőr borítja, melynek érintése heves viszketést, égő fájdalmat okoz. A növény csalánszőrei hangyasavat tartalmaznak, ez okozza az égő érzést a bőrrel érintkezve. Ne riadjunk vissza tőle, gyűjtsük, tépjük kesztyűvel!

De miért is kellene letépni? A zsenge hajtásokat már kora tavasszal szedhetjük, ha rendszeresen visszavágjuk, egész évben lesz friss hajtás – de a nagy esőzések után mindenképp! Ezután, ha néhány órán át állni hagyjuk, vagy meleg vízbe áztatjuk, leforrázzuk, elveszti csípősségét, így szabad kézzel is hozzányúlhatunk.

A csalánt kesztyűvel gyűjtsük

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Vastartalmú teája vérszegényeknek erősítőszerként ajánlott.  Szinte egész évben hozzájuthatunk friss csalánhoz, a tea is ebből készítve a leghatásosabb. 

A csalános palacsintatorta izgalmas vendégváró

Az érett, szívós csalánt is tépjük ki: ebből készülhet a növények számára oly hasznos  erjesztmény, ami a legjobb bio tápanyagforrás, a kert vitaminbombája. A kitépett vagy levágott csalánt tegyük egy fedeles hordóba vagy nagyobb edénybe, töltsük fel tiszta, lehetőleg esővízzel. Lefedve hagyjuk erjedni meleg helyen.

Hadifoglyok életét mentette meg egykor a vitaminban gazdag csalánleves

Az időjárástól függően 6-10 nap múlva érik meg: ekkor olyan lesz az illata, mint az érett trágyadombnak. Leszűrve permetezhetjük a növények lombjára, vagy kannával hordjuk ki a tövekhez. Az edényben visszamaradt sűrű, iszapszerű növényi maradványok pedig jót tesznek a komposztnak. Amúgy társnövénynek is igen hasznos a biokertben: a szamócának például ennél jobb nem is kell.

Kerti gondolataimat és receptjeimet hétről hétre olvashatják itt a BudapestKörnyéke.hu hírportálon. Keddenként élőben a Rózsakunyhó Online youtube csatornáján jelentkezem kerti virágos aktualitásokkal, tartsanak ott is velem.

Halmos Monika, fitoterapeuta, food stylist, az ehető virágok hazai szakértője

Az általa alapított Rózsakunyhó Alkotóműhely az igazi zöld gondolatok ötlettára. Több, mint két évtizede kutatja az ehető virágok és vadnövények világát, több mint 80 megjelent szakácskönyv fémjelzi nevét. Könyvei az egészséges táplálkozást, a fenntartható kertművelést, a klímabarát konyhát tartják szem előtt, de betekintés adnak a vadnövénygasztronómia és az otthoni környzetebarát vendéglátás világába is.

Előadásokat, kertlátogatásokat, kóstolóprogramokat tart, workshopokon adja át a tudást az érdeklődőknek a kert és konyha témakörökben, rendszeres beszélgetőtársa több rádióműsornak, tévéműsorai vannak. Könyvei egy része német nyelven is elérhető, rendszeres résztvevője a grazi szakácskönyvfesztivál színpadának. A fiatalabb korosztályt értékes és hiánypótló életvitel- zöld háztartástan gyakorlati útmutatásokkal célozza meg.

Írásainak illusztrációi saját kis fotóstúdiójukból kerülnek ki, ahol rendszeresen kiscsoportos ételfotós kurzusokat is tartanak. Virágos birodalma Sóskúton található, az „Ehető virágok kertje” méhbarát, természetközeli biokert, ahol ehető virágok és gyógynövények nőnek. Ezekből készült termékei a természet patikájának és luxusának ínyencségei a Rózsakunyhó.hu oldalon nézhetők meg.

Képek: Halmos Mónika