Ne az önkormányzatok zsebében turkáljon, hanem csapjon a tenyerünkbe és fogadja el a partnerségüket az ország érdekében – írja Karácsony Gergely az Orbán Viktornak írt csütörtöki levelében. Gulyás Gergely a csütörtök délelőtti kormányinfón azt mondta, a kormány folyamatosan az együttműködésre törekszik, a Városházától azonban csak kritikát kapnak.

Háború az önkormányzatok és az EU ellen

A főpolgármester ezt írta csütörtökön a miniszterelnöknek: „Felfoghatatlan és elfogadhatatlan, hogy ebben a helyzetben Ön egyszerre indít háborút a járvány és a gazdasági válság kezelése szempontjából kulcsfontosságú két szövetségese, a magyar önkormányzatok és az Európai Unió ellen.

Kicsinyes carcpolitika

Ahelyett, hogy a partnerség erősítése révén megsokszorozná a védekezéshez, az életek és egzisztenciák megvédéséhez szükséges erőt, Ön lemondani készül a magyar embereknek járó európai támogatásról, és kicsinyes sarcpolitikával csődveszélybe sodorja az önkormányzatokat – írta Karácsony Gergely csütörtökön Orbán Viktornak címzett levelében.

Károsak a hatalmi érdekek

A főpolgármester szerint „káros és rövidlátó politika ez, amely a kicsinyes hatalmi érdekeket az ország egészének érdekei elé sorolja”.

Sok pénzt veszített a főváros

Karácsony Gergely jelezte: a válság miatt a fővárosi önkormányzat bevételei több mint 20 százalékkal estek vissza, így joggal várhatnák el, hogy a kormány szolidaritást mutat Budapest felé, ám ennek az ellenkezője történt: három és félszeresére emelték a város által befizetendő adót, az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást.

Négyszeres adó

Több mint a négyszeresére emelték Magyarország legnagyobb ivóvízszolgáltatója, a Fővárosi Vízművek közműadóját, az állami kukaholding pedig – jogszabályellenes módon – továbbra sem fizeti ki az FKF-nek a budapestiek által befizetett szemétdíj egyötödét.

Élet-halál kérdése

A főpolgármester arról is írt, hogy az EU válságkezelő támogatásától is meg akarják fosztani a magyarokat, pedig az önkormányzatoknak ez élet-halál kérdés.

Csapjon a tenyerükbe

Ne az önkormányzatok zsebében turkáljon, hanem csapjon a tenyerünkbe, fogadja el a partnerségüket az ország érdekében, a járvány és a gazdasági válság sikeres kezelése érdekében.

Akiket illet

Ne a magyar települések és az országnak segítséget kínáló Európai Unió ellen küzdjön, hanem tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az európai támogatások mielőbb eljussanak azokhoz, akiket megilletnek: a magyar emberekhez – írta a főpolgármester a miniszterelnöknek küldött levelében.

Miniszterelnöki ambíciók

Tegnap írtuk meg, hogy Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint Budapestnek sok pénze van, ráadásul a kormányzati források tekintetében kivételezett helyzetet élvez. A kormány embere azt is kijelentette, hogy az iparűzési adó felfüggesztése nem jó ötlet, a főpolgármesternek pedig szerinte miniszterelnöki ambíciói vannak.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, főpolgármester – Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd