Az elmúlt hónapok kedvezőbbre fordult energiapiaci helyzetét kihasználva fontos beszerzési eljárásokat folytatott le a budakalászi önkormányzat. A legfrissebb tájékoztatás szerint a kedvező időzítésnek köszönhetően 2024-től jelentősen csökken a város villamos energia költsége. Tavaly a földgáz árának extrém drágulása a 2020-ban kötött hosszú távú árrögzítés miatt kevéssé érintette Budakalászt, így idén kedvezőbb feltételekkel tud szerződni a városvezetés. A megállapodások révén az önkormányzati intézmények és a város energiaellátása biztonságban van.

A legjobb árak elérése érdekében

A városvezetés az energiapiaci folyamatokat szorosan figyelemmel kísérve már tavasszal elindította az általános felhasználású intézményi, illetve közvilágítási célú villamos energia, valamint intézményi földgáz energia beszerzési eljárásokat. A kitűzött cél a minél alacsonyabb árú energia megszerzése volt, megbízható szolgáltatókon keresztül. A legjobb árak elérése érdekében Budakalász több nagyfogyasztóval közös csoportos közbeszerzési eljárás keretében versenyeztette a szolgáltatókat – mondta – mondta Forián-Szabó Gergely alpolgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Korszerűsítik a közvilágítást

A villamos energia piacán tapasztalt folyamatokat kihasználva a városvezetés 2024 januárjától az éves konstrukciót választotta. A döntésben az is szerepet játszott, hogy a közvilágítás közelgő korszerűsítésének köszönhetően Budakalászon jelentősen csökkenni fog a felhasznált energia mennyisége, emiatt az új fogyasztási adatok ismeretében érdemes lesz majd új szerződést kötni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Csökken a kitettség

A földgáz esetében idén októberi kezdéssel 2 évre kért ajánlatokat a városvezetés. A villamos és földgáz energia szerződések így tudatosan nem egyszerre fognak lejárni, ami csökkenti a tavalyihoz hasonló extrém magas piaci áraknak való kitettséget – fogalmazott a közgazdász végzettségű alpolgármester.

Ötven százalékot meghaladó megtakarítás

A villamos energia esetében az új árakkal a jelenleg érvényben lévő szerződések áraihoz viszonyítva jelentős, 50 százalékot meghaladó megtakarítással számolhat az Önkormányzat.

Kedvezőbb feltételek

A földgáz szolgáltatási szerződések többségét 2020-ban 3 évre rögzített áron kötötte meg a városvezetés, ezért a tavalyi kiugróan magas áremelkedés negatív hatásai nagyrészt megkímélték a városi költségvetést. A jelenlegi árak ugyan így is jóval magasabbak a három évvel korábban rögzítetteknél, de a tavalyi viharos piaci környezethez képest sokkal kedvezőbb feltételekkel tudott szerződni az Önkormányzat – hangsúlyozta Forián-Szabó Gergely a város honlapján.

Ne mindenkinek legyen

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról augusztusban, hogy Hernádi Zsolt korlátozná a rezsicsökkentést, viszont nem részletezte, hogy szerinte pontosan kiket kellene, hogy ez érintsen. „Van létjogosultsága annak, hogy a lakosság kap támogatást, de nem lehet, hogy ez mindenkire érvényes legyen” – jelentette ki a Mol vezérigazgatója. „Fontosnak tartom, hogy a rezsicsökkentés kedvezményezettjei valóban a ténylegesen rászorulók legyenek, és a lakosságnak egy részének igenis szüksége van támogatásra” – idézte a Mol-csoport vezetőjét az Infostart, aki a Mathias Corvinus Collegium által szervezett egyik pódiumbeszélgetésen vett részt. 

Módosítási tervek jelentek meg

Az elmúlt napokban felmerült, hogy az áram árához is hozzányúlhat a kormány. Egy Európai Bizottságnak benyújtott tervezet szerint olyan reformot tervez a magyar kormány, amely minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszi majd, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot évi 2523 kWh, azaz a rezsivédett árú éves fogyasztás felett

Tudatos fogyasztók

Ennek pedig összeségében nem a villamosenergia-megtakarítás a fő célja, hanem az, hogy az emberek fogyasztói tudatosságát növeljék, és arra motiválják őket, hogy a piacot figyelve akkor vegyenek áramot, amikor az olcsóbb – írja a Haszon.hu.

Módosítanának a gázon is

Közben a magyar kormánynál már folyamatban van egy olyan rezsicsökkentést átalakító terv, amely által kevesebbe kerülhet a fix áron felüli gázvásárlás. Jelenleg az 5 évvel korábbi, 2018-as áraknak felel meg a gáz ára a holland tőzsdén. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció