Cserhalmi Györgyöt javasolja a kerület díszpolgárának Kovács Alex Gábor, az 5. kerületi Tiéd a Belváros ellenzéki frakció vezetője. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas színművész 1989. március 15-én, a belvárosi Szabadság téren, az akkori tv-székház főbejáratánál, hatalmas tömeg előtt, megrendítő erővel olvasta fel az új 12 pontot. Cserhalmi napjainkban egyedül él a Balaton-felvidéken, elveszítette feleségét, majd túlélte a rákot és egy súlyos gerincműtéten is átesett.

Díszpolgárnak javasolják

„Cserhalmi Györgyöt, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas színművészt, Magyarország Érdemes Művészét, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját, belvárosi polgárt javasoljuk az 5. kerület díszpolgárának” – írta a Facebookon a szocialista politikus, aki meg is indokolta a jelölést. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagy alakítás a Szabadság téren

„Cserhalmi színészi pályája mellett alapító tagja – és 1989-ig társulati tagja – volt a belvárosi Katona József Színháznak, de számára a legemlékezetesebb Cserhalmi-alakítás az volt, amikor 1989. március 15-én, a belvárosi Szabadság téren, az akkori tv-székház főbejáratánál, hatalmas tömeg előtt, megrendítő erővel olvasta fel az új 12 pontot” – írta a frakcióvezető.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Bízik az egyhangú döntésben

Kovács reméli, hogy „ahogy tavaly az ötszörös olimpiai bajnok tornász, Keleti Ágnes, és ahogy tavalyelőtt, a BLESZ korábbi főigazgatója, Dr. Birtalan Lajos esetében történt, idén is egyhangúlag dönt a Képviselő-testület a díszpolgár személyéről. Kovács Alex Gábor egyébként a napokban jelentette be, hogy kerületi polgármester-jelöltként indul a jövő évi önkormányzati választásokon Belváros-Lipótvárosban.

Kékkútra költözött

A Balatonkörnyéke.hu írt arról korábban, hogy Cserhami évekkel ezelőtt elköltözött Budapestről, jelenleg a Balaton-felvidéken, Kékkúton él egyedül. Elveszítette feleségét, majd túlélte a rákot és egy súlyos gerincműtéten is átesett.

Életmentő műtét

Cserhalmi György műtétje után azt mondta, a kórházban az unokái és a lánya képe lebegett a szeme előtt. Egy két és félórás, sikeres operációt hajtottak végre rajta. Lefejezték a hasnyálmirigyét, az epehólyagját, az epevezetékét és patkóbelét pedig „kipakolták”.

Évek óta betegeskedik

2017-ben pedig térd-, majd gerincműtéten esett át. Azóta nem állt színpadon, a közönség csak néhány filmszerepben láthatta, illetve néhány előadásban rendezőként közreműködött.

Lefújták a premiert

Tavaly előtt úgy tűnt, végre újra színházban játszik, miután elvállalta az Antigonéban Teiresziasz, a jós szerepét a Radnótiban, de nem sokkal a premier előtt lefújták a bemutatót a színész egészségi állapota miatt.

Elment a hangja

„Nem megyek színpadra többet. A Radnótiban elvállaltam egy bemutatót, de jött ez a kemo-maradvány, ami miatt elment a hangom. Ez még 2-3 évig eltart, emiatt adtam vissza. Tudni kell befejezni, de persze, nehéz” –mondta a színész a DTK: Elviszlek magammal című műsorában.

Nehezen mozog

Az Örkény Színházban azonban megtört a jég, és a művész, ha csak néhány percre is, de ismét színpadra lépett, hogy átvegye a Színikritikusok Életműdíját. A már 75 éves színész nehezen mozgott, csak botjára támaszkodva tudott a színpadon állni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Cserhalmi György. Fotó: