Nyoma veszett egy magyar turista párnak a Magas-Tátrában. Mint kiderült, a 66 éves férfi és a 61 éves nő egy idő után letért a turistaösvényről, visszamenni viszont már nem tudtak. A magyar pár mobilja lemerült, így nem tudták, hol keressék őket.

Nem a hatóságokat hívták

A szlovák hegyimentőket számoltak be arról, hogy nyoma veszett egy magyar turista párnak a Magas-Tátrában. Mint kiderült, a 66 éves férfi és a 61 éves nő egy idő után letért a turistaösvényről, visszamenni viszont már nem tudtak.  Ekkor, bár volt náluk mobiltelefon, azon nem rögvest a hatóságokat, hanem ismerőseiket hívták. Nekik azonban nem sikerült elmagyarázni, hol is vannak, de ezek után a készülék lemerült. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bemérhetetlenné váltak

Ezek után az ismerősök ugyan riasztották a hegyimentőket, azonban a páros a lemerült telefon miatt bemérhetetlenné vált számukra.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Erős széllökések

„Ezt követően a telefonjuk lemerült, így már nem lehetett velük kapcsolatba lépni, pontos helyüket kideríteni. Az erős széllökés miatt nem lehetett a helikopterrel felkutatni a házaspárt, ezért a mentők a földön próbáltak segíteni nekik” – tudatták a hegyimentők.

Aprólékos keresés

Az egyenruhások, ameddig csak lehetett, terepjárókkal keresték a párost, a bejárhatatlan területeken pedig gyalogszerrel indultak az útnak. Minden olyan zugot bejártak, ahol a házaspár is megfordult. Csodával határos módon sikerrel jártak: órákkal később, késő éjjel, de épségben találtak rá a didergő magyarokra, akik egy patakmederben próbálták átvészelni az éjszakai órákat.  

A patak közelében voltak

„Több órás keresgélés után, a késő éjszakai órákban a Folmar-gerinc alatti patak közelében találták meg az eltévedt házaspárt. Kissé hipotermiás állapotban voltak, de képesek voltak mozogni” – összegezték a történteket a hegyimentők.

Kórházba vitték őket

 A párt így végül egy részen kézi erővel, majd terepjáróval szállították le a hegyről, ahonnan kórházba vitték őket megfigyelésre, írta a Borsonline.

Letértek a kijelölt útról

A BudaPestkörnyéke.hu számolt be arról korábban, hogy kimenekítettek egy magyar turistacsoportot a Radnai-havasok egyik részén. A híradások szerint a túrázók letértek a kijelölt útról, ami miatt egy szakadékba kerültek, ahonnan nem tudtak már elmozdulni. 

Kilenc ember került bajba   

A kilenc emberből álló csapat ezért a hegyimentőktől kért segítséget, két csapat is utánuk indult. Úgy tudni, hogy a turisták célja a Gargaló-csúcs volt, majd onnan a Nagy-Pietrosz-csúcs felé szerettek volna tovább menni.

Kimentették őket

A mentők végül biztonságban kimentették a magyar turistákat, amit fotókkal és videóval dokumentáltak. Mindenkinek felhívták a figyelmet arra, hogy ne térjenek le a kijelölt útról. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció