Kellemes homokos föveny, sekély víz, igazi családoknak való kirándulóhely és még közel is van a fővároshoz. A Szentendrei-sziget legészakibb pontja a Szigetcsúcs, amely majdnem Visegrádnál található. Ha még nem voltál ott érdemes megnézned, de egy dologra, mégpedig a vízállásra nagyon kell figyelned. A cikkünk végén elmondjuk, mikor a legjobb a Szigetcsúcs!

Második legnagyobb sziget

A Szentendrei-sziget a Csepel-sziget után a magyar Dunaszakasz második legnagyobb szigete, csaknem 32 km hosszú. A déli részén van az M0-ás Megyeri-híd, a másik fele pedig a Szigetcsúcs, majdnem Visegrádnál. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt van a Szigetcsúcs

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kisoroszi egy nyári délután

Napi ezres

A sziget legészakibb pontjához Kisoroszi van a legközelebb. Ha autóval mész, át kell menned a teljes falun, majd megérkezel egy táblához, ahol egy kedves helyi erő feláll egy műanyagszékről és napi ezresért egy parkolócédulát nyom a kezedbe.

Régi vendég

Poros út

Ezt követően majdnem 1 kilométert kell még autóznod egy roppant poros úton. Gylog nem ajánljuk ezt, mert forgalmas és sok port kavarnak az autók. A földesút végén van a helyi focipálya, itt lehet parkolni.

Lakókocsis kempingezők

Büfé lángossal

A pálya melletti büfé a nyári hétvégéken mindig tele van, a lángos jó, de sokat kell várni. Ha leraktad a kocsit, gyalog kell továbbmenned bő fél kilométert, míg megérkezel a partra.

Sátorból is bőven akad

Természet lágy ölelése

Útközben egy roppant népszerű, viszont annál kevesebb szolgáltatást nyújtó kempingben találod magad. Sokan azért is szeretik, mert közvetlenül a folyóparton lehet felverni a sátrat és itt tényleg a természet lágy ölén lehetsz.

Sátor a Duna-parton

Barátok, szerelmesek, jó hangulat

Kivéve akkor, mint most hétvégén, amikor a COVID-19 miatt itt is sokkal többen vannak. Egymást érik a lakókocsik, a sátrak. Családok, baráti társaságok vagy éppen egy-egy szerelmespár sátra mellett sétálhatsz tovább a Szigetcsúcsig.

Jó itt elütni az időt

Évezredek során jött létre

A Szentendrei-szigetet a Duna évezredek során épített fel. A Dunakanyarból kilépő folyó sebessége lelassul a vízben lebegő homokszemeket és a meder alján görgetett kavicsokat először itt halmozza fel.

Fentről nézve tengerpart lehetne

Szigetcsúcs MTI/Mohai Balázs

40 éve minden nyáron

A BudaPestkörnyéke.hu tudósítójának azt mesélte az egyik sátorozó, hogy ők már 40 éve minden évben eltöltenek itt két hetet. Már a szüleivel is ide jártak és van az édesapjának olyan 50-es évekből származó fotója, ahol láthatóan a Szigetcsúcs jóval délebbre volt mint ma.

Fák között a vízben

1 év alatt 10 métert nőhet

A felvételek alapján az számolható ki, hogy a Szentendrei-sziget egy év alatt akár 10 métert is nőhetett az elmúlt évtizedekben északi irányba, vagyis felfelé a folyón.

A Szigetcsúcsot azért szeretik sokan, mert megfelelően alacsony vízállás esetén igazi tengerpart-feeling élhető itt át: széles, homokos és aprókavicsos partszakasz, napfény, jókedv.

Megszívhatod, ha nem figyelsz az alacsony vízállásra

Alacsony vízállás esetén amolyan gyermekmedencék is kialakulnak, ahol a felmelegedett vízben a picik is pancsolhatnak. A nagyobbak pedig megpróbálkozhatnak a 20 foknál ritkán melegebb Dunával. Tegnap, az ideálishoz képest mésfél méterrel volt magasabban a Duna, a homokpartnak nyoma sem volt. Mindenki az ártéri erdőben próbált a fürdéssel.

Az ideális vízszintet nem győzzük hangsúlyozni. A kiemelt képünkön látható felvétel két hete készült, azóta a Duna vízgyűjtőjében sok eső esett, ezért egy árhullám miatt jelenleg semmi sem látható a homokpadokból.

A víz kifejezetten magas, a fürdőzők beszorultak az ártéri erdőbe, ahol a sodrás miatt veszélyes fürdeni, mégis sokan voltak a folyóban.

Itt tudhatod meg az ideális vízszintet!

Ha indulás előtt az ideális vízszintről szeretnél tájékozódni, kattints ide a Vízügy oldalára és ha a komáromi érték 2 méternél nagyobb, akkor nem látszik ki a homokpad a Szigetcsúcsnál. Az árvízzel tehát megszívhatod, ugyanis a félig elöntött erdőben a sárban, szúnyogok közt nem akkora buli a szigetcsúcsi kirándulás, mint alacsony vízállás idején, amikor igazi tengerparti feelingben lehet részed itt az agglomerációban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Képek: BudaPestkörnyéke.hu