Csaknem egy óra alatt állt össze csütörtök reggel az az élőlánc, amelyet az oktatás jövőjéért és a pedagógusok béremeléséért szerveztek. A tanárok hónapok óta béremelést sürgetnek. Néhány hete 5 pedagógust rúgtak ki a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, miután polgári engedetlenségben vettek részt.

Élőlánc Budapesten

Csütörtök reggel újabb élőláncot alkottak Budapesten a diákok, tanárok és a szülők. A Petőfi híd és a Margit híd álltak sorban az emberek, a budai és a pesti oldalon. Az esemény szervezői az alábbiakat miatt demonstráltak:

  • Megoldást a tanárhiányra
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákba
  • Figyelmet az oktatásra

Felszólalt Törley Katalin

A PDSZ reggel fél nyolckor sajtótájékoztatót tartott a Margit híd budai hídfőjénél, a Tanítanék mozgalommal közösen. Felszólalt az egyik kirúgott kölcseys tanár, Törley Katalin is. A pedagógus  arról is beszélt, nem csak az oktatásban dolgozók állnak ki magukért, hanem a szülők is diákok is mellettük állnak, ahogy civilek és szakszervezetek is.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Tiltakozó diákok a Teréz körúton

Forrás: Facebook/Kecskés Balázs

Hallgat a kormány

Több száz tanár a polgári engedetlenséget is folytatja a sztrájkolás mellett. Törley Katalin arról beszélt, hogy hiába folyik már két hónapja a tiltakozás, sem a területért felelős Pintér Sándor, sem a miniszterelnök nem reagált még a folyamatos demonstrációkra.

Karácsony Gergely feleségével állt be az élőláncba

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Dudáltak az autósok

Csütörtökön reggel több százan érkeztek a Blaha Lujza térre, ők is élőláncot alkottak. Az autósok folyamatos dudálással bíztatták a tiltakozókat. Több autóból is szólt a „Mi vagyunk a Grund” című dalt.

Élőlánc a belvárosban

Forrás: Facebook/Kecskés Balázs

Sztrájkolnak Újpesten és Kispesten is

Az újpesti Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskola tanárainak csaknem fele sztrájkol csütörtökön. A gimnázium több diákja részt vett az élőláncban. A Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban 26 pedagógus sztrájkol csütörtökön.

Az egyik diák Mészáros Lőrinc idézettel tiltakozott

Forrás: Facebook/Szabó Tímea

Tiltakoznak Dunakeszin

Csütörtök reggel a Dunakeszi Szent István Általános Iskola előtt szülők és pedagógusok 7:30-tól 7:45-ig élőlánccal fejezték ki elégedetlenségüket az oktatás jelenlegi helyzetével. Közben felolvasták a pedagógus szakszervezetek által megfogalmazott követelések 9 pontját.

Épül az ország legdrágább iskolája

A dunakeszi pedagógusok is hónapok óta tiltakoznak az oktatás jelenlegi helyzete ellen. Szerdán írtunk arról, hogy éppen ebben a városban épül az ország legdrágább középiskolája. A kormány 56,5 milliárd forintot szán a beruházásra.

A tankerületnél folytatódik a tiltakozás

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai 10-re a Belső-Pesti Tankerületi Központhoz vonulnak, ahol figyelmeztető levelet akarnak átadni a tankerület vezetőjének, Marosi Betarixnek. A Facebookon azt írták: „Ezt követően felolvasnak egy nyilatkozatot, és – nomen est omen – fazekak és egyéb konyhai harci eszközökkel békés csörömpölésbe kezdenek.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: Facebook/Kecskés Balázs