A Föld másik felén gyilkolt, mégis egy Budapest környéki város nevét is felírta a halált osztó fegyverekre az új-zélandi tömeggyilkos.

Két mecsetnél összesen negyvenkilenc ember vesztette életét, sokan pedig megsérültek egy fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben helyi idő szerint péntek délután.

A támadók két mecsetnél nyitottak tüzet kora délután, éppen a pénteki ima kezdetekor, egyikük pedig 17 percen át a Youtube-on élőben közvetítette a támadást. Több mint 49-en haltak meg.

Kapcsolódó cikk: A budapesti agglomeráció legveszélyesebb települései – friss betörési toplista

A mecsetben tartózkodó szemtanúk elmondása szerint a támadó szobáról szobára járva kereste az embereket. Válogatás nélkül lőtt az imádkozó emberekre.

A tömeggyilkos férfi a fegyverein is egyértelművé tette, hogy a muszlimokat tartja a nyugati kultúra hóhérainak: a tölténytárak és maguk a fegyverek is tele voltak írva muszlimellenes szlogenekkel, és olyan uralkodók és hadvezérek neveivel, akik a történelem során hadjáratot vezettek a muszlimok ellen, vagy megvédték tőlük Európát – írja az Index.hu.

A fegyverekről készült képeket Tarrant szintén a Twitterén tette közzé, a nevek közé pedig Hunyadi János (aki John Hunyadiként szerepel) és Horogszegi Szilágyi Mihály is bekerült, vélhetően azért, mert főleg nekik köszönhetően nem esett el Nándorfehérvár, amikor 1456-ban a magyar csapatok visszaverték a törökök túlerőben lévő seregét.

Luxemburgi Zsigmond is feltűnt, az ő megemlítését minden bizonnyal az 1396-os – a nikápolyi vereséggel végződő – keresztes hadjárat megszervezése, netán a török elleni végvárrendszer kiépítése miatt érezte fontosnak a férfi.

Az egyik táron ezek mellett a “Vác, 1684” felirat is szerepel, itt Lotaringiai Károly verte szét a törökök seregét.

Dining Guide Az év cukrászdája díj az agglomerációba került, Érdre pedig egy séf életműdíja hullott