Egyre több haltetem lebeg a Velencei-tó vízfelületén. A halpusztulás kezd katasztrófális méreteket ölteni. A szakemberek vizsgálják, mi okozza a halak pusztulását. Oxigénhiányra gyanakszanak, sokan a nemrég lebetonozott gárdonyi partszakaszt okolják.

Haltetemek a vízben

Haltetemek lebegnek a Velencei-tó vizében. A Facebookon egyre többen posztolnak képeket, ebből jól látszik, hogy az egész tavat érinti a halpusztulás. A tetemek nemsokára bomlani kezdenek a melegben, így hamarosan bűz és fertőzésveszély várható a tónál. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ettől féltek a szakemberek

A megyei portál szerint az történik, amitől már hónapok óta féltek a szakemberek, most bekövetkezni látszik: az évről évre nagyon kevés téli csapadék miatt a nyárra kialakult alacsony vízállást nehezen bírják a halak, ráadásul a tavasz is összességében száraz volt, az a néhány napos csapadék nem sokat segített a helyzeten.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Halfajok pusztulása

Ez egyelőre még nem bizonyos, mert a laboratóriumi vizsgálatok jelenleg folynak, de az egyre melegedő vízben lévő kevés oxigén olyan folyamatokat indított el a Velencei-tóban, amely halfajok pusztulásához vezetett.

A tó teljes területét érinti

Leginkább a kényesebb rablóhalak hullanak el nagy számban, pusztuló halakkal – elhullott csukával, pontyokkal, keszeggel, balinnal, harcsával – sajnos a tó teljes területén lehet találkozni, ebből a szempontból alig van kivétel.

Gárdonyi betonpart

A Facebookon a helyi csoportokban arról írnak, hogy eddig is felmelegedett nyáron a tó vize, mégsem volt katasztrófális halpusztulás. Többen felvetették, hogy az idén átadott gárdonyi vasbeton partszakasz sem tesz jót a tónak, ennek is köze lehet a halak pusztulásához.

Kő és beton a gárdonyi szabadstrandnál

Fotó: BPK

Szörnyűség az új gárdonyi betonpart

„Azt eddig is tudtuk, hogy a polgármester nem szeretné, ha a gárdonyiak és a városunkba érkező vendégek fürdőzésre használnák az agárdi szabadstrandot. De azért a képen látható állapot mégis túlmegy minden határon” – írja Facebook-oldalán a Gárdonyi Közlöny, ami képet is közölt a szerintük fél méter magas betonfalról, hozzátéve, hogy „nincs olyan érv, amivel ezt meg lehet magyarázni”, illetve „nincs olyan megközelítése balesetveszély, környezetvédelmi, esztétikai, tájképvédelmi, etikai szempontból sem, amely alapján ez a szörnyűség megállná a helyét”.

Eladta a polgármester a tópartot

2020 nyarán a Velencei-tó partján, Gárdonyban az egyik szabadstrandot kordonnal kerítették el, a lakosság akkor a kerítést elhúzva járt be a vízbe. Aztán a város ingatlanvagyonából a tó partján közel háromezer négyzetmétert adott el a fideszes polgármester, aki erről egymaga döntött – írja a 444.hu.

Nem jár minden ingyen

Tavaly júliusban egy a témában tartott lakossági fórumon Tóth István polgármester azzal érvelt, hogy 5 kilométer hosszú partszakasz van a városban, és hogy szerinte a tó nem bírja el azt, ha ott mindenhol fürödni szeretnének. Ezek után a szabadstrandokat a kommunizmushoz hasonlította, és úgy fogalmazott: „nem jár minden ingyen”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Elpusztult hal a Velencei-tóban – Forrás: Faceboook/Gárdony csoport