Ezúttal két védett faj példányai, a barna héja és az egerészölyv esett áldozatul a barbár emberi cselekedetnek.

Nem először fordult elő

A Csongrád-Csanád vármegyei Mórahalom térségében találtak elhullott barna héjákat és egerészölyveket. Mindkét példány maradványaiban a mérgezés nyomaira bukkantak a szakértők. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Barbár mészárlás

Az elszórt, csirkehúsba rejtett méregtől akár macskák, kutyák, rókák, de egyéb madarak is elpusztulhattak volna. A 24. hu cikke szerint az elkövető tudatosan szórta szét a mérgezett csalikat, szándékosan kárt akart okozni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Négyféle bűncselekményt követett el

Az elkövető ilyenkor akár négyféle bűncselekményt is elkövethet: méreggel való visszaélést, orvvadászatot, állatkínzást, és amennyiben áldozata fokozottan védett faj egyede, természetkárosítást.

Börtön is járhat érte

A 2021-ben módosított állatvédelmi törvény szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki a méreg alkalmazásával vagy az élet kioltására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozó, illetve a különös visszaesőként történő állatkínzás elkövetéskor.

Pont két éve volt a legdurvább eset

ekkor Tura környékén 7800 hektáron több mint 110 114 elpusztult állatot találtak, köztük nyolc védett faj 93 egyedét. – derült ki a portál cikkéből.

Három, fokozottan védett faj is érintett volt

Két barna kánya, egy hamvas rétihéja és egy egymillió forint eszmei értékű rétisas is áldozatul esett, csakúgy mint több róka, kutya és macska esett akkor áldozatul

Idén a budapestieket is borzolta hasonló eset

A Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület beszámolója szerint „a békásmegyeri kis kutyafuttatóban vagy a séta útvonalon”, valaki mérget szórt szét és két ártatlan tacskó lány ennek esett áldozatául.

Nincs következmény?

Sokan felháborodtak, főként azért, mert nincs következménye az ilyen eseteknek, volt, aki azt is megjegyezte, hogy hiába gyűjtöttek aláírást a rendőrségi feljelentés nem ért semmit, nem kezdtek nyomozni, pedig több kutya, macska esett áldozatul!

Méreg a szigeten

Ahogy arról a budapestkornyeke.hu is beszámolt róla, felháborodott kutyás gazdik állítják: mérget szórtak szét a Margitszigeten! Figyelmeztetést tettek közzé a közelmúltban a Budapesti kutyások közösségének Facebook-csoportjában arról, mi történt, és valószínűleg több kutyus is evett belőle.

Fontos az odafigyelés

Ez az eset jól végződött, de sajnos nem minden minden kutyatartó ússza meg az ilyen helyzeteket, így fontos az állat megfelelő nevelése és az odafigyelés is – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Kiemelt fotó: police.hu

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.