21 ember halt meg idén vasúti átjáróban történt balesetben. Összesen 69 esetben ütközött vagy gázolt a vonat. A legsúlyosabb ilyen jellegű szerencsétlenségek az agglomerációban történtek.

Bár idén kevesebb volt a baleset a vasúti átjárókban mint a múlt évben, de többen haltak meg. Általános, hogy a gyalogosok, autósok, azt hiszik, hogy még átérnek a vonat előtt, telefonálnak vezetés közben, vagy figyelmen kívül hagyják a tilos jelzést.

Idén eddig 21 ember halt meg a vasúti átjárókban.  December elejéig összesen 69 baleset történt, ebből 21 végződött halállal. Tavaly 82 baleset volt, ezekben 18 ember halt meg.

Néhány a legsúlyosabb idei esetek közül:

  • Január 10-én, Galgahévíz közelében a jól működő fénysorompós kereszteződésben személygépkocsi ütközött egy vonattal, az autó két utasa életét vesztette. Az esetről a BudaPestkörnyeke.hu itt írt.
  • Augusztus 21-én, Nagymaros és Verőce között jól működő fénysorompós átjáróban vonat elé hajtott egy személygépkocsi, melyben hárman vesztették életüket. A balesetről a BudaPestkörnyeke.hu itt írt.
  • Szeptember 10-én, a tápiógyörgyei állomáson, a Szilvási úti jól működő fény-félsorompós kereszteződésben vonattal ütközött egy személygépkocsi, mely totálkáros lett, a benne utazó két személy életét vesztette.
  • November 17-én, Václiget és Sződliget köszött, a Hosszú utcai jól működő fénysorompós átjáróban a vonat 800 méteren át tolta az elé hajtó személygépkocsit, az autóban utazók a helyszínen meghaltak. A BudaPestkörnyeke.hu cikkét a szerencsétlenségről itt tudod elérni.

Idén eddig 8 gyalogos lépett figyelmetlenül vonat elé, 5 biciklis, 2 motoros, 45 autó, 4 tehergépkocsi és 3 munkagép nem állt meg időben és ütközött ezért a vonattal.

Az útátjárós balesetek hátterében minden esetben a közlekedők figyelmetlensége, a KRESZ előírásainak megszegése áll – írja a MÁV közleményében.

Kiemelt kép: vasúti baleset Sződligetnél – Forrás: police.hu