A Magyar Orvosi Kamara szerint nincs több orvos, sem férőhely, pedig a járvány csak hetek múlva fog tetőzni.

Nem lehet tovább bővíteni

A Magyar Orvosi Kamara honlapján megjelent jelentés szerint az orvosok elfogytak, az intenzív osztályokat pedig már nem lehet jobban bővíteni.

Hamarosan tetőzik a járvány

A járvány tetőzése azonban december közepére várható.

Súlyos döntéseket kell hozniuk

A kamara úgy gondolja, hogy eljött az ideje, hogy az orvosok alkalmazzák a koronavírusra írt etikai kódexet, ami szerint el kell majd dönteniük, hogy melyik beteg kap életmentő kezelést és melyik nem – írja a Blikk.

Megszólalt Svéd Tamás, intenzív terápiás orvos

” Az ellátás a legtöbb COVID ellátásra berendezett intenzív osztályon már most is erősen kompromisszumos. A reggel vizitelni induló szakorvos délutánra végez a rábízott betegek gépeinek beállításával, gyógyszerelésük elrendelésével. A szakdolgozók és további kisegítő személyzet létszáma éppen hogy elegendő a gyógyszereléshez, tápláláshoz, légutak tisztán tartásához – a nagy emberigényű beavatkozásokra, így a betegek forgatására, a kimenetelt javító hason fekve lélegeztetésre alig marad kapacitás”.

Veszélyesek a kórházi fertőzések

“Az ápolás erőforrásainak elégtelensége miatt sérülnek a sterilitás szabályai és rettentően gyakorivá válnak a veszélyes kórházi fertőzések, a lélegeztetett betegek bakteriális tüdőgyulladása, véráram infekciók, jelentősen rontva a gyógyulás esélyeit” – folytatta az orvos.

Felesleges új intenzív osztályokat kialakítani

Svéd szerint  felesleges újabb és újabb osztályokat kinevezni „intenzívnek”, hiszen már most sincs elég orvos és ápoló a betegek megfelelő ellátásához.

Már most is voltak olyan halálesetek, amik elkerülhetőek lettek volna

A járványhelyzet már most olyan halálesetekkel járt, melyek egyébként elkerülhetőek lehettek volna. A “subintenzív” ellátó helyek a legtöbb helyen már szintén a koronavírus-járvány előtt sem voltak, az intenzív terápiát már nem, de intenzív ápolást még igénylő betegeket alig volt hova kiadni. A páciensek állapota emiatt az intenzív osztályról kikerülve nagy arányban romlik vagy elhunytak, vagy újra az intenzív osztályra kerültek.

Kevés adatot közölnek

“Nem ismerjük, hogy hol, hányan fekszenek kritikus állapotban, COVID-19 miatt vagy anélkül, milyen arányban kerülnek invazív lélegeztetésre a vírus fertőzöttek, közülük hányan halnak meg, milyen gyakori a kórházi fertőzések megjelenése, milyen a nővér-beteg arány. Ezek pontos ismerete nélkül a “sikeres védekezés” kifejezés üres marad, hiszen esély sincs a problémák kijavítására” – írta Svéd.

Kiemelt kép: illusztráció