A Madách Színházat több mint 15 éve igazgató Szirtes Tamás vezetheti újabb öt évig a teátrumot.

2027-ig maradhat

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a szakmai bizottság javaslatának figyelembe vételével a 2022. február 1-től 2027. január 30-ig terjedő időtartamra ismét Szirtes Tamást nevezi ki a Madách Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának – írják a kormány.hu oldalon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szinte tökéletes pályázat

A döntés indoklása szerint Szirtes Tamás a Madách Színház Nonprofit Kft.-ben végzett eddigi eredményes munkáját a javaslattevő bizottság valamennyi tagja részletesen ismeri, azt eredményesnek ítéli. A benyújtott pályázat a kiírás formai és tartalmi követelményeinek megfelelt.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Egy ellenszavazat

A szakmai bizottság – nyolc tag részvétele mellett – a jelenlegi vezető pályázatát 6 igen szavazattal, 1 nem szavazattal és 1 tartózkodással támogatta, Szirtes Tamást a Madách Színház Nonprofit Kft. ügyvezetői feladatainak ellátására alkalmasnak találta.

Szakmai pályafutás

Szirtes Tamás a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1968-tól a József Attila Színház tagja volt, majd 1972-től a miskolci színházban dolgozott, 1973-tól a Madách Színház rendezője, 2004 óta a színház igazgatója. 1977 és 2005 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola színészhallgatóinak tanára, egyetemi docens volt. Több mint 70 színdarab és számos tévéjáték rendezője.

Híres darabok

A Madách Színházban számos nagysikerű rendezés fűződik a nevéhez, amelyek között van a Macskák, Az Operaház Fantomja, a Jézus Krisztus Szupersztár, a József és a színes szélesvásznú álomkabát, a Mary Poppins, a Poligamy, a Mamma Mia!, a Les Misérables – A nyomorultak, a Rocksuli, a Once / Egyszer…, a Volt egyszer egy csapat, a Producerek és a Spamalot.

Egy kis musical

Jelentősebb filmes rendezései

Csehov emlékére, Feydeau: Gyilkosság a Maxim utcában, Labiche: A feleségem öröksége, Turgenyev: Egy hónap falun, Shakespeare: Lóvátett lovagok, Vízkereszt vagy amit akartok, Makrancos hölgy.

Elismerései

Szirtes Tamás munkásságát 1981-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 2006-ban megkapta a színikritikusok díját, 2008-ban Nádasdy Kálmán-díjat vehetett át. 2009-ben Kossuth-díjjal tüntették ki az európai színvonalú zenés színjátszás megteremtése érdekében végzett tevékenységéért, az újszerű és hagyományos rendezői módszereket magas szinten elegyítő művészetéért, valamint művészetpedagógiai munkásságáért.

A modern Madách

1961-ben költözött a társulat a Lenin körút (ma Erzsébet krt.) 31–33. szám alatti, akkor újonnan épített színházba, amely az 1953-ban lebontott Royal Orfeum helyére került. A nyitó előadás 1961. március 24-én Brecht A kaukázusi krétakör című darabja volt. Psota Írén, Pécsi Sándor, Gábor Miklós. Váradi Hédi voltak a főszereplők. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Címlapkép: Szirtes Tamás a Madách Színház honlapjáról.