Január elseje az áremelkedések napja. 2012 óta most először az autópálya díjak is emelkedni fognak. Az eddig 5 ezer forintba kerülő éves megyei matrica 5200 forint lesz.

2021-től jön az áremelés

Szombat este jelent meg az a minisztériumi rendelet, amely az új autópályahasználati feltételeket tartalmazza, és többek között rendelkezik az új, 2021-től érvényes használati díjakról.

Törvénybe került a szinte folyamatos áremelés

A nyáron elfogadott törvénymódosítással Magyarország bevezette az inflációkövető útdíjemelés rendszerét a hazai autópályákra. A pontos emelés mértéke eddig azonban nem volt ismert, a szombat este megjelent Magyar Közlöny azonban már tartalmazza azt a minisztériumi rendeletet, amelyből kiderül a jövő évi drágulás mértéke – írja a Portfolio.hu.

Nem lesz többé horrorbírság

Az illetékes minisztérium vasárnap reggeli közleménye összefoglalta a legfontosabb változásokat például a matricát késve vásárlók a jövőben az éves matrica utólagos megváltásával kerülhetik el a pótdíjfizetést, azonban az új díjakat egyelőre nem ismertette.

Mindenki előre tudni fogja az áremelés mértékét

Kitért ugyanakkor arra a tárca tájékoztatása, hogy az évenként külön beavatkozás nélkül frissülő megoldás legfőbb hozadéka, hogy az úthasználók számára kiszámíthatóvá válik a díjtételek változása, tervezhetővé annak mértéke. 

Nyolc éve változatlan volt

Az országos éves matricák ára 2012, a megyeieké a bevezetésük, 2015 óta nem változott, miközben egyre több autópálya és autóút szolgálja ki a Magyarországon közlekedőket. 

Az infláció mértéke szerint emelkedik

A rendelet áremelésre vonatkozó része így szól: “A tárgyévet megelőző év augusztus hónapjára irányadó, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a tárgyévet megelőző második év augusztusához viszonyított fogyasztói árindex emelkedése esetén, az emelkedéssel megegyező mértékben, a tárgyév első napjával tízforintos kerekítési pontossággal módosul.

Mindig időben közzéteszik majd

Az így megállapított árat a NÚSZ Zrt. a honlapján közzéteszi. A közzététel és a hatálybalépés között legalább 30 napnak el kell telnie”. A rendelet a kihirdetést követő 3. nap lép hatályba, vagyis most kedden.

3,9%-os emelés

A jelenleg érvényben lévő úthasználati díjak, és a KSH augusztusi éves inflációjával (3,9%) kiszámíthatóak a 2021. január elsején életbe lépő díjak. Ez alapján a személyautók havi matricája az eddigi 4780 forintról 7970 forintra, az éves matrica pedig 42980 forintról 44660 forintra drágul, a megyei matrica ára pedig 5 ezer helyett 5200 forint lesz.

Ez is érdekelhet!

Kiemelt kép: illusztráció