Kis híján megfulladt egy karácsonyi kávékülönlegességtől egy fiatal nő Budapesten. Nagy szerencséje volt, hogy azonnal felismerte az allergiás tüneteket, így időben tudta riasztani a mentőket.

Mogyoróval ízesített kávé

„Egy Őrs vezér téri bevásárlóközpont kávézójában találkozott barátnőjével múlt héten az a 30 év körüli nő, aki tudtán kívül mogyoróval ízesített karácsonyi kávékülönlegességet rendelt magának.” – kezdi bejegyzését az Országos Mentőszolgálat, amely így folytatódik:

Azonnal felismerte a tüneteket

„A nő tudta, hogy allergiás, így mikor kaparni kezdett a torka és furcsán érezte magát, rögtön felismerte a tüneteket. Pillanatok alatt kiütések jelentek meg a karján és légzési nehézség kezdett kialakulni nála, így az ÉletMentő applikáción keresztül riasztotta mentőket.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Riasztotta a mentőket

„Miután az előre kitöltött adatlapon szerepelt a mogyoró allergia és a pontos helyszínt is mutatta az applikáció, a mentésirányító azonnal riasztotta a legközelebbi esetkocsit, ami perceken belül helyszínre ért.”

Kórházba vitték

„Bajtársaink gyors és szakszerű ellátás után, végül stabil állapotban szállíthatták kórházba a beteget. Mielőbbi felépülést kívánunk, a mentésben résztvevőknek gratulálunk!” – zárják posztjukat a mentők.

Pár hónapja meghalt egy kisfiú

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta mogyoróallergiája volt annak a 7 éves kisfiúnak, aki januárban halt meg az egyik újpesti benzinkúton. A gyerek a Fóti út melletti iskolában tanult, ahol egy születésnapot ünnepeltek. Az osztály tanulói tortát fogyasztottak az ünnepségen, a sütemény pedig mogyorót tartalmazott.

Hányni kezdett

A kisfiú, amint megette a tortáját, azonnal rosszul lett. Hányni kezdett, az iskola pedig értesítette a szülőket, akik azonnal autóba ültek és a helyszínre érkeztek. A gyereket az édesanyja a kezében vitte ki az autóba, és el is indultak.

Segítséget kértek a kúton

Sajnos nem jutottak messzire, mert a benzinkútnál már kritikus lett a gyerek állapota. A szülők kétségbeesve rohantak be a shopba, és segítséget kértek. Ekkor érkezett a mentő.

Nem tudták megmenteni

A mentősök közel 2 óráig küzdöttek a gyerek életéért, de sajnos nem sikerült megmenteni. A kisfiú a Fóti úti MOL kúton halt meg.

Nem tudni, miért nem hívták a mentőt

Az eset után az iskola igazgatója nem akart nyilatkozni, így nem válaszoltak arra a kérdésre sem, hogy a mentők helyett miért a szülőket értesítették, miután rosszul lett a kisfiú.

Kapcsolódó:

Újpesti tragédia: Gyanúsítottként hallgatták ki a mogyoróallergia miatt elhunyt hétéves kisfiú napközis tanárát: a gyerek a család autójában, egy benzinkúton halt meg

A mogyoró allergia tünetei

Egyéni érzékenységtől függően a földimogyoró-allergia tünete lehet hányinger, hányás, hasfájás, hasmenés, bőrkiütés, ekcéma, légszomj és nehézlégzés. Az allergiás beteg ellátása azért igényel orvosi segítséget, mert az enyhébb tünetekből is rövid idő alatt kialakulhat életveszélyes állapot, anafilaxia. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció