A Megyeri hídnál esett a Dunába egy 36 éves férfi, majd több mint 10 kilométert sodródott a vízben. Már a Margitszigetnél volt, amikor az ott szolgálatot teljesítő rendőr észrevette a folyóban a már teljesen kimerült férfit.

Csak az arca látszott ki a Dunából

Csikós István törzszászlós június 11-én a Margitszigeten látott el biztosítási feladatot, amikor a víz felé fordulva, észrevett valamit. “Egy férfit sodort a folyó, csak az arca látszott ki a vízből – meséli Csikós István törzszászlós a Zsaru Magazinnak, majd így folytatta:

Bajban volt

“Látszott a férfin, hogy bajban van, az utolsó erejével is azon küzdött, hogy a felszínen tudjon maradni. Hoffmann Péter főtörzsőrmesterrel voltunk a parton. Tudtuk, azonnal ki kell találnunk valamit, hogy megmenthessük.” – mondta Csikós István. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kiabáltak neki

“Ekkor megláttam lejjebb, a sodrás irányában egy kikötőt, amelynek drótkötelei vannak. Odakiabáltam a férfinak, hogy emelje fel a fejét, és nézzen előre, látja-e maga előtt a drótköteleket. Ezután leszaladtam a kötelekhez, és mutattam neki, hogy azokba kellene majd kapaszkodni.” – mesélte a törzszászlós.

Kritikus perc

Mintegy 50 méterre lehetett a rendőrtől a férfi, és a folyó éppen arra sodorta. A törzszászlós tudta, a férfi egyetlen esélye, hogy megmeneküljön, ha sikerül elkapnia a kötelet. Az az egy perc, amíg odaért, kritikus volt. 

Elhagyta az ereje

“A partról folyamatosan biztattam, hogy tartson ki, csak a kötelet nézze, arra koncentráljon, és mondtam közben, még hány méter van hátra. Reménykedtünk, hogy sikerülni fog neki, mert az ereje már teljesen elhagyta.” – mondta a rendőr. 

Farönkök felé vitte a víz

A férfi többször is a víz alá került, ha a felszínre jött, köhögött, ráadásul egyenesen a vízben lévő farönkök, hordalékok felé tartott. A rendőrök tudták, ha nem sikerül megfognia a kötelet és a hordalékokhoz ér, ott biztosan elmerül. 

Csak a feje látszott ki a vízből

Forrás: police.hu

Esélylatolgatás

“Mentőbúvár vagyok, húztam már ki embereket a vízből. Latolgattam az esélyeket, és felkészültem arra, hogy ha mégsem kapja el a kötelet, a hordalék alá kerül, és később feldobja a víz, akkor bemegyek érte. Szerencsére, amikor elérte a kötelet, bele tudott kapaszkodni.” – mesélte Csikós István törzszászlós.

Összekapaszkodtak a rendőrök

Addigra már Pálóczi Zsolt törzszászlós és Kékedi Máté őrmester is a helyszínre értek. Egymás alkarját megfogva láncot alkottak, hogy Csikós István elérje a tőle körülbelül két méterre lévő bajbajutottat a vízben. Sikerült megfognia a karját, majd a kollégák segítségével kihúzták a partra. Ezután a földre fektették, majd levették róla a ruháját, és a kocsiból vittek takarót, hogy átmelegítsék. A mentősök nem sokkal később értek oda, és ellátták a hipotermiás állapotban lévő férfit. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Megmenekült a férfi

Forrás: police.hu

Kiemelt kép: A rendőrség helyszíni felvétele