A szerda esti hajóbaleset mentesítési munkálatai miatt hajózási zárlat van érvényben a Dunán az Árpád híd és a Margit híd pesti oldalán. A honvédség pontonhídelemet is előkészített, hogy így segítsék a hajóroncs kiemelésén dolgozó búvárok munkáját, közben megszólaltak a dél-koreai és a magyar vezető politikusok, sok embert viszont még mindig nem találtak meg a Dunában.

A zárás május 30-án 6 óra 20 perctől visszavonásig van érvényben. A hajóforgalom a folyó budai oldalán tud haladni – tették hozzá.

Ahogy azt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon megírtuk, legalább heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a Budapesten, a Dunán a Margit híd közelében, és az egyik elsüllyedt. Az ütközés pillanatáról videó is készült, ezt ebben a cikkünkben lehet megnézni.

A balesetnek hét könnyű sérültje van, kihűléses tünetekkel vitték őket kórházba. Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott.

A hajóroncsot hajnali egy környékén találták meg a Margit híd pillérétől három méterre a Duna mélyén. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni.

Egy pontonhídelemet juttatott a Magyar Honvédség hadihajós ezrede a szerda esti hajóbaleset helyszínére, a Margit híd közelébe – mondta Szilágyi Zsolt ezredes, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka, aki azt is elmondta, hogy a baleset után nem sokkal parancsot kaptak, hogy mérjék fel képességeiket, pontosan mivel tudják támogatni a belügyminisztériumi és a katasztrófavédelmi szakemberek mentési munkáját.

“Az állományt riasztottuk, és létrehoztunk egy búvárcsoportot, illetve egy hajócsoportot” – mondta az ezredes. “A hajócsoport egy tűzszerész járőrhajóból és egy beépített szonárral rendelkező folyami aknamentesítőből áll: előbbit a felszíni keresés-kutatás, utóbbit pedig a hajóroncs felkutatása céljából vetettük be – fogalmazott az ezredes.

A búvárok készenlétben állnak, feladatuk, hogy támogassák a rendőrségi és katasztrófavédelmi búvárok tevékenységét. A katonák emellett előkészítettek egy pontonhídelemet is, amelyet egy aknamentesítő hajóra kötve a Margit híd közelébe juttattak. Ez búvárplatformként szolgál majd a merülésekhez, ha szükség lenne rá.

Mivel az elsüllyedt hajón dél-koreai turisták utaztak, a dél-koreai elnök, Mun Dzse In a külügyminiszterrel az élén, kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el a Dunán történt hajókatasztrófával kapcsolatban. Az elnök továbbá utasította kormányát arra, hogy működjenek együtt a magyar hatóságokkal.

Levélben fejezte ki együttérzését Orbán Viktor kormányfő Lee Nak-yeon dél-koreai miniszterelnöknek és népének a Dunán szerencsétlenül járt dél-koreai turisták tragédiája miatt; ebben biztosította őt arról, hogy a magyar hatóságok minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a túlélők felkutatása érdekében. “Gondolatainkban és imáinkban az áldozatok családtagjaival és Dél-Korea népével vagyunk ezekben a legnehezebb pillanatokban” – fogalmazott Orbán Viktor.

Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki Mun Dzse Innek, a Koreai Köztársaság elnökének a Budapesten történt dunai hajóbaleset miatt, amelynek több koreai állampolgár esett áldozatául. Áder János biztosította a koreai államfőt arról, hogy Magyarország mindent megtesz a súlyos szerencsétlenség túlélőinek felkutatásáért, a kórházba szállítottak mielőbbi gyógyulásáért. A köztársasági elnök közölte, a magyar hatóságok alapos vizsgálatot folytatnak a baleset okainak és felelőseinek megállapítására, és ennek során készen állnak az együttműködésre a koreai szakértőkkel.

BPK, MTI, Képek: MTI Fotó