Összegyűjtöttük az összes információt, amit a szerda esti hajóbalesetről tudni érdemes, videófelvétel is készült a két hajó ütközéséről, ezt cikkünk középső részén lehet megnézni.

Szerda este negyed kilenckor egy 95 szobás szállodahajó és egy sokkal kisebb Hableány nevű városnéző hajó összeütközött a Margít hídnál a Parlament felöli oldalon.

A városnéző hajó szinte azonnal elsüllyedt, 34-en utaztak rajta, többségük távol-keleti turista volt. Éjjel fél egykor már hét halottról lehetett tudni. A helyszínen a dél-koreai nagykövetség munkatársai segítették az áldozatok azonosítását.

Egy embert újraélesztettek, 14-en jól vannak, a többieket még keresik. A kutatást a Duna teljes Budapest alatti szakaszára kiterjesztették. Az erős sodrás és a 12 fokos vízhőmérséklet miatt kevés esélyük van a vízbe esett embereknek a túlélésre.

Mentők a Duna-parton, a Pesti vigadónál 2019. május 29-én. Az éjszaka felborult egy hajó a Parlamentnél.
MTI/Mihádák Zoltán

Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője szerda éjszaka azt mondta: rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset.Közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta: 96 hivatásos tűzoltóval, tűzoltóautókkal, speciális műszerekkel is keresik a túlélőket. Azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz.

A hajóroncsot hajnali egy környékén találták meg a Margit híd pillérétől három méterre a Duna mélyén. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni. Úgy tudjuk, erre legkorábban talán pénteken kerülhet sor, ám egyelőre még ez is bizonytalan. – írja a Blikk.

Az ütközést az Időkép egyik kamerája felvette. A Hotel Victoria tetejéről a Parlamentre és a Margit-hídra lát. A videón látszik, ahogy a nagyobb méretű hajó hátulról belemegy a kisebb Hableányba.

A dél-koreai elnök, Mun Dzse In a külügyminiszterrel az élén, kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el a Dunán történt hajókatasztrófával kapcsolatban. Az elnök továbbá utasította kormányát arra, hogy működjenek együtt a magyar hatóságokkal és tegyenek meg minden lehetséges intézkedést a dél-koreai turisták megsegítésére, akik balesetet szenvedtek. Továbbá szöuli kormány azt tervezi, hogy mihamarabb egy 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra.

Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki Mun Dzse Innek, a Koreai Köztársaság elnökének a Budapesten történt dunai hajóbaleset miatt, amelynek több koreai állampolgár esett áldozatául. Áder János biztosította a koreai államfőt arról, hogy Magyarország mindent megtesz a súlyos szerencsétlenség túlélőinek felkutatásáért, a kórházba szállítottak mielőbbi gyógyulásáért. A köztársasági elnök közölte, a magyar hatóságok alapos vizsgálatot folytatnak a baleset okainak és felelőseinek megállapítására, és ennek során készen állnak az együttműködésre a koreai szakértőkkel. Áder János őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak és az egész koreai nemzetnek. Az államfő reményét fejezte ki, hogy sikerül még túlélőket találni.

Tarlós István főpolgármester az Indexnek azt mondta részletesen tájékozódott az ügyben, és sajnálatát, együttérzését fejezi ki az áldozatok családjának. Közölte még, hogy a fővárosi önkormányzat nem érintett az ügyben, mert egyik hajó sem a BKV-é, igaz régebben eseti alkalommal kibérelték.

Az Index információi szerint a baleset úgy történt, hogy a Hableányba a Margit hídnál hátulról belefutott egy szállodahajó, és felborította. A Mahart Budapest nevű hajója vette először észre a balesetet, onnan hangzott fel először az “Ember a vízben!” figyelmeztetés is.

Hivatalosan még senki sem erősítette meg, hogy a Hableány melyik hajóval ütközött, a Vesselfinder nevű vízi jármű-lokátor, illetve az eddig ismert információk alapján valószínűsíthető, hogy a Viking Sygin nevű svájci illetőségű, a németországi Passauba tartó hotelhajó lehetett a baleset másik elszenvedője.

A Vesselfinder útvonalkövető funkciója alapján ugyanis a Viking Sygin és a Hableány keresztezte egymást útját a Margit hídnál, majd a Viking Sygin nem sokkal később kikötött a Carl Lutz rakpartnál Újpesten, és jelenleg is ott áll. A Vesselfinder szerint a Hableányt legutoljára pont ott érzékelte a rendszer, ahol később megtalálták a roncsait, pár méterre a Margit híd pillérétől. A Szent Flórián tűzoltóhajó is itt körözött sokáig.

Tűzoltók és rendőrök figyelik a Dunát a Lágymányosi hídról a Parlament közelében ütközés miatt felborult és elsüllyedt Hableány rendezvényhajó utasai után kutatva 2019. május 29-én. 
MTI/Szigetváry Zsolt

Ahogy azt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál is azonnal megírtuk a baleset után a folyón álló hajók reflektorokkal világították a vizet, a Szabadság hídról egy filmforgatás lámpáit is a Duna felé irányították, a Rákóczi hídon pedig élőláncot alakítottak a rendőrök, tűzoltók, így keresték a megáradt Dunában az áldozatokat.

A szakemberek szerint az erős sodrás miatt az áldozatok keresése hosszú folyamat lesz és Budapesttől messze is előkerülhetnek még holttestek.

Fotók: MTI, Kiemelt kép: A mentők a baleset helyszínét nézik a partról.