Elöntötte a víz a 120 éves budakalászi Kalász Sulit. Az oktatási intézmény karbantartója vette észre, hogy nagy a baj, hamar kiderült, hogy csőtörés okozza a problémát. A helyiek igyekeztek hamar úrrá lenni a helyzeten, így hétfőtől ismét lesz tanítás az iskolában.

Reggeli meglepetés

Aligha örültek annak a meglepetésnek a kalász Suli tanítói és diákjai, amivel pénteken reggel szembesültek: több centis volt a víz az intézmény folyósóin és termeiben. Péntek reggel a Kalász Suli karbantartója vette észre, hogy a földszinten pár centiméter magasságban áll a víz. Hamar kiderült, hogy csőtörés okozta a galibát.

Gyorsan jött a segítség

A tankerület és az önkormányzat mellett a helyi polgárőrség is igyekezett azonnal segítséget nyújtani, a segélykérés után húsz perccel már négy fővel voltak a helyszínen és másokkal együtt igyekeztek a csőtörés okozta problémát megszüntetni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Hétfőtől már tanítás

Végh Attila igazgató a helyi hírportál megkeresésére elmondta, hogy hétfőn már zavartalanul folytatódik a tanítás, pénteken viszont a szülők beleegyezése mellett hazaengedték a gyerekeket. Csütörtök este még nem érzékelték a csőtörést, így az vélhetően a péntek hajnali, korareggeli órákban történhetett.

Gyakori a csőtörés

2011-ben aztán megszületett a víziközműtörvény, amely kimondta, hogy a vízdíjakat csak nettó 2,6 százalékkal lehet emelni. Két évre rá a rezsicsökkentés pedig végképp ellehetetlenítette a helyzetet azzal, hogy az összes lakossági víz- és csatornadíjat 10 százalékkal visszavágta, a vízszolgáltatók tarifáit pedig befagyasztotta. A kampánydöntés miatt a szolgáltatónak ma is a tízegynéhány évvel ezelőtti árszinten kell működniük, pedig mindenki tudja, hogy az aktuális beszerzési árak, bér, anyag- és technológiai költségek már köszönőviszonyban sincsenek az akkoriakkal – emlékeztetett rá korábban a budakalasz.hu írása.

Miért nincs víz?

 „Már nem boncolgatom, hogy miért nincsen víz. Azért nincsen víz, mert nincsen ember, aki a csőtörést megjavítsa vagy azért nincsen víz, mert nincs pénz kicserélni egy műszaki berendezést, ami meghibásodott. Ott tartunk, hogy akár a javítási fedezet hiányát, akár a munkaerő kérdést, akár az üzemeltetési vagy rekonstrukciós feladatok elodázását nézem, mindegyik az ellátásbiztonságot veszélyezteti” – nyilatkozta korábban Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke.

Ez a kép fogadta az érkezőket

Semmit nem kímélt a víz

Volt mit tenniük a segítőknek

Sokan és gyorsan nyújtottak segítséget

Kiemelt kép: víz alá került a Kalász Suli. Fotók: KLSZ Pajzs Polgárőr Egyesület