Brutálisan nőtt a bébitápszerek ára. Van olyan készítmény, amely eddig 2800 forint volt, annak ára most elérheti a 7-8000 forintot is, mert a tb támogatás mértéke jelentősen csökken. A gyártók szerint a csomagolóanyagok és az energiaárak növekedése is közrejátszik, hogy drágábbak lettek a anyatejpótló készítmények.

Csökkent a tb támogatás

Csaknem duplájára nőtt a csecsemőtápszerek ára. A két legnagyobb babatápszergyártó vállalatot, a Nestlét és a Danone szerint a tb támogatás mértéke bizonyos termékek esetében 55-ről 25 százalékra csökkent. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Infláció

 Az rtl.hu kérdése a Danone azt is közölte, hogy „a hosszú évek óta és különösen az utóbbi hónapokban tapasztalt, rendkívüli mértékben megnövekedett nyersanyag-, csomagolóanyag- és energiaárak, valamint a forint-euró árfolyam drasztikus növekedése okán, ezeket a hatásokat kénytelenek vagyunk az árban is érvényesíteni, hogy ezáltal is biztosítani tudjuk a továbbiakban ezen tápszerek folyamatos, kiegyensúlyozott forgalmazását.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ennyibe került szeptemberben

Az anyatej-helyettesítő például 2266 forint volt szeptemberben, és ha gyerekorvos írta fel, akkor a jogszabály szerint átlagos, 55 százalékos tb-támogatással lehetett megvásárolni. Vagyis a patikában 1020 forintba került, a normatív támogatás összege így 1246 forintra jött ki.

Így alakultak az árak októberben

Október 1-től azonban a termék ára 4188 forintra nőtt, a támogatás mértékét pedig rögtön 25 százalékra csökkentették a NEAK-nál, amit a vonatkozó rendelet is átlag alattinak nevez. Ennek köszönhetően receptre vásárolva a patikában már 3141 forintot kell ezért a tápszerért fizetni, így lett egy 80 százalékos áremelkedésből sokak számára 300 százalékos drágulás. A lépéssel a normatív támogatás összege 1047 forintra esett, vagyis az állam még spórol is 199 forintot dobozonként.

Anyatejpótló tápszer

Póta György az ATV Start című műsorában elmondta, itt a sima, anyatejpótló tápszerekről van szó, a gyógytápszereket ez a rendelet nem érinti. A NEAK-támogatás most a felére esett, emellett a teljes ár is emelkedett, vagyis egy jóval magasabb árból jóval kevesebbet fizet a biztosító.  

6 hónapig lehet felírni

A gyermekorvos azt mondta, ez egy szűk háromszoros árat jelent most, az egyik leggyakrabban használt tápszernél ez 280 százalékos növekedést jelent, ennyivel többet kell a szülőknek kifizetni. Póta György szerint a normál tápszerre mindenki jogosult, aki nem tudja szoptatni gyermekét, hat hónapos korig ezek receptre írhatók, hat hónapos kor felett azonban már csak a gyógytápszereket lehet felírni.

Havi 2-3 doboz

Az a tápszer, amely eddig 2800 forint volt, annak ára most elérheti a 7-8000 forintot is – mondta a gyermekorvos. Egy átlagosan táplált gyermeknek havonta 2-3 dobozzal szoktak ebből felírni. 

Vissza az időbe

Korábban mindennapos dolog volt, hogy hat hónapos kor után feles tejet kapnak majd a gyerekek, ezzel viszont szakmailag 50 évet mennénk vissza az időben – mondta a gyermekorvos. Póta György szerint időszakos, egyes tápszerekre vonatkozó hiánnyal folyamatosan találkoznak, de folyamatos hiány már régóta nincs.

Szoptatás

Póta György szerint még tovább kellene növelni a szoptatott kisbabák számát. Szerinte ennek a rendeletnek eredetileg az lett volna az alapelve, hogy a szoptatásra próbálja rábeszélni az édesanyákat, de mint mondta, úgy látja, nem ez volt a leghelyesebb út.

Anyatej hiány

Olyanok is vannak, akiket születésüktől fogva tápszerrel táplálnak, például mert az édesanyának nincsen teje, vagy mert a család örökbefogadott gyermeket nevel, és bár jogosultak lennének rá, a lakóhelyükön hiány van anyatejből. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció