Újabb malőr történt a napokban a felújítás alatt álló Győr-Budapest vasútvonal mentén. Az M1-es autópálya egyik tatabányai felhajtójánál kigyulladt az egyik pótlóbusz, az utasok szerencsére még időben elhagyták a járművet. A MÁV szerint az eset egyedi, a „Volánbusz által biztosított vonatpótlás fennakadások és jelentősebb késések nélkül zajlik”.

Alig tudtak elindulni

„Ég a busz, mindenki szálljon le” – kiabálta a sofőr a Szombathely-Budapest vonalon közlekedő késő délutáni Intercity egyik pótlóbuszán néhány napja Tatabányánál. A Komárom-Esztergom megyei városból a főváros felé a vonatpótló busz alig tudtak elindulni, a szemtanúk szerint a sofőr 5-10 percig nem tudta sebességbe tenni a buszt, de itt még nem volt vége a megpróbáltatásoknak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lángolt a kipufogó

A busz alig hajtott ki az autópályára, amikor megállt a gyorsítósávban, és megszólalt a sofőr. Nem sokat tétováztak az utasok, hamar biztonságba került mindenki. Miután leszálltak kiderült, hogy nem ég a busz, „csak” füstöl, a kipufogó azonban valóban lángolt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem akartak visszaszállni

Nem sokkal később a jármű vezetője arra kérte az utasokat, hogy szálljanak vissza a buszra és elviszi őket a legközelebbi parkolóba, ahová majd pótlóbuszt pótló busz érkezik értük. Az emberek azonban féltették testi épségüket és nem akartak visszaszállni. Némi várakozás után így megérkezett egy újabb busz, amellyel aztán mindenki célba ért.

„Valóban meghibásodott”

A MÁV azt írta az esetről, hogy az alvállalkozó üzemeltetetésében lévő busz az M1-es autópálya tatabányai felhajtójánál hibásodott meg. A kisebb tűz olajcsőtörés miatt keletkezett, de ez gyorsan megszűnt, személyi sérülés nem történt.

Nincs fennakadás a MÁV szerint

Hozzátették: a Budapest–Tatabánya–Győr–Hegyeshalom vasútvonal felújításának ideje alatt a Volánbusz által biztosított vonatpótlás fennakadások és jelentősebb késések nélkül zajlik. A felújítás első szakaszában naponta csaknem 40 autóbusz 17 ezer kilométer megtételével 360 járatot teljesített. A vonatpótlási feladatokat a társaság kiváló műszaki állapotú autóbuszokkal végzi, de természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb meghibásodások.

Nehéz helyzetben

A Dunántúl északi részén a győri fővonalon a MÁV, Celldömölk felé a GYSEV építkezik, így nem túl rózsás a vonattal utazók helyzete. Csorna felé két átszállással lehet a fővárosba jutni, így az út most 3 óra 15 percig tart a menetrend szerint – emlékeztet a nyugat.hu portál.

Teljes vágányzár

A BudaPestkörnyéke.hu írt részletesen arról, hogy a győri fővonal szeptember 18-án elkezdett felújítása október 27-én új szakaszához érkezik, ezért november 17-ig szünetel a vonatközlekedés Szárliget és Biatorbágy, éjszakánként pedig Szárliget és Budaörs között. Mindez a jelenlegi közlekedési rendnél is több változást hoz az utazásokban. A most még teljes útvonalon közlekedő nemzetközi járatok, valamint az érintett reggeli és esti személyvonatok sem közlekedhetnek a teljes lezárás idején. Helyettük kizárólag pótlóbuszok fogják szállítani az utasokat. 

Hosszabb eljutási idő

A hosszabb közúti menetidők miatt a távolsági és nemzetközi vonatokkal utazóknak 45-60 perccel, az elővárosban utazóknak 10-30 perccel hosszabb eljutási idővel érdemes számolni. A tehervonatok terelt útvonalon való közlekedésének biztosítása érdekében Székesfehérvár és Komárom között pótlóbuszok közlekednek ebben az időszakban.

Kétszer annyi pótlóbusz

A jelenlegi, első ütemhez viszonyítva kétszer annyi pótlóbusz áll forgalomba a teljes lezárás idejére, összehangolták a buszok menetrendjét, útvonalát, mennyiségét az utazási szokásokkal, valamint a korlátozásokhoz mérten átalakított vonatforgalommal. Szükség esetén az első napokat követően beavatkoznak az utasok számára kedvezőbb eljutás biztosítása érdekében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció