Az intézmény vezetője mulasztást követetett el: sokkal később kapott orvosi segítséget a gyermek, mint indokolt lett volna.

Az előzményekről

Számos sajtóorgánumban jelentek meg különféle hírek, híresztelések egy újpesti gyermekotthonban történtekről. A feltételezések szerint rendszeresen követtek el undorító dolgokat egy ötéves kislánnyal. A Blikk információi szerint a támadó nem vonható felelősségre az éltekorából adódóan, ő ugyanis szintén egy kisgyermek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Közleményt adott ki az újpesti önkormányzat

Annak érdekében, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba, az újpesti önkormányzat hivatalos közleményt adott ki a mai napon. E szerint 2022. december 11-én történhetett olyasmi az Aranyhíd Gyermekek Átmeneti Otthonában, aminek nem lett volna szabad. A kislány édesanyja és az ügyeletes gondozó azonnal tájékoztatta erről az intézmény szakmai vezetőjét.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem történt előrelépés

Az intézmény vezetője, B. Zita az értesítés napján nem intézkedett. Az újpesti önkormányzat karácsony előtt indított belső vizsgálatot. Három napig tartott, december 23-án zárult le. Kiderült, hogy B. Zita valóban hibázott, mert azonnal értesítenie kellett volna a nyomozókat.

Orvosi ellátásra szorult volna a gyermek

A rendőrök mellett a mentőket is hívni kellett volna. Ilyenkor ugyanis a bántalmazást ért gyermeket orvosi ellátásban kell részesíteni. A rendőröket csak egy nappal a történteket követően, december 12-én értesítették, orvosi ellátást pedig csak december 22-én igényeltek.

Lehet, hogy már korábban is bántalmazták

A kislányt elképzelhető, hogy nem decemberben bántalmazták először. Feltételezések szerint már októberben is történhetett ilyesmi.

Hibázott az intézmény vezetője

A belső vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy B. Zitának haladéktalanul be kellett volna avatkoznia. Mindez azt jelenti, hogy még aznap értesítenie kellett volna még a rendőrséget és a mentőket, hogy az eset a tudomására jutott. Ezzel szemben csak december 22-én volt az első próbálkozás arra irányulóan, hogy nőgyógyász vizsgálja meg a gyermeket.

Nem tájékoztatták a polgármestert

Az újpesti polgármestert és az alpolgármestert sem informálták a történtekről egészen január 10-ig, csak a szociális ágazatért felelős alpolgármestert. A nyomozás még nem derített rá fényt, hogy valóban történt-e bűncselekmény. Ugyanakkor a 4. kerületi Rendőrkapitányság nem véletlenül indított nyomozást a bejelentés napján, áll a közleményben.

Ezt a döntést hozta az újpesti polgármester

Újpest első embere belső, önkrományzati vizsgálatot indított az ügy kapcsán. Ennek során megállapították, hogy valóban mulasztás történt, hiszen a már említett feladatokat az intézmény vezetője nem időben végezte el. Ennek okán B. Zita munkviszonyát megszüntették.

A kislány mellett a dolgozók is védelemre szorulnak

A gyermekotthonban dolgozók fele és a biztonsági őr aláírással vállalta, és levélben kérte az önkormányzatot, hogy az „ne hagyja, hogy rajtunk torolják meg azt, hogy nem hunytunk szemet a kislányt ért vélelmezett bűncselekmény elbagatellizálása felett.” Hozzáfűzték, hogy kötelességüknek érzik szakmailag és emberileg is kiállni mind a kislány mind a fenyegetett dolgozók mellett.

Egy közérdekű bejelentő ezt állítja

Az önkormányzat jegyzőjének a nevét vállalva azt állítja egy bejelentő, hogy miután kiderült az eset, az intézmény által használt laptopról törölték az esettel kapcsolatos fájlokat és dokumentumokat. Ez a laptop jelenleg Újpest Önkormányzatának jegyzőjénél van, és a nyomozók rendelkezésére tudja bocsátani. Az újpesti önkormányzat leszögezte, hogy minden hatósággal együtt kíván működni Az intézmény munkavégzés alól felmentett vezetője, B. Zita bírósághoz fordulhat, amennyiben nem ért egyet a személye kapcsán meghozott döntésről. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív