Kijevből, családja nélkül érkezett Budapestre egy 17 éves diáklány. Ala Renskát egy fővárosi gimnázium fogadta be, egy lakókonténert rendeztek be neki a suli udvarán.

Magyar gimnázium fogadta be

Alla Renska Ukrajnából érkezett és a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban tanul. Az iskola befogadta, hiszen családja Ukrajnában maradt – írja a Bors.

56 éves édesapját már behívták

A lány szülei nem tudtak eljönni. Az amúgy egyetemi tanár anyukája az autóbalesetben mozgásképtelenné vált nagymamát ápolja, míg 56 éves apját behívták katonának. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kollégium az udvaron

A magyar határt átlépve édesanyja egyik barátnője, egy ukrán származású asszony és magyar férje fogadták, majd innen került a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumba. Az iskola egy hét alatt egy mini kollégiumot is felhúztak az iskola udvarára, ahova a fiatal be is költözhetett, így most a suli udvarán él.

Pszichológust is felvettek

Az adományokból az első két hónap működési költségét is tudjuk fedezni, emellett felvettünk egy orosz-ukrán nyelvű iskolapszichológust is, aki külön foglalkozik a szülők nélkül érkező menekült gyerekekkel. A hétvégéket családoknál töltik, akik szintén programokat szerveznek a gyerekeknek – sorolta Berczelédi Zsolt, igazgató.

Bemérik a mobilokat

Ala azt mondja, hogy még minden nap tud beszélni szüleivel, de barátaival alig, mert félnek, hogy a mobilokat bemérik az oroszok és bombát dobnak rájuk.

Nem holnap lesz

Csak pár ruhát, egy hátizsákot, a laptopját és érettségifelkészítő könyvét csomagolta be amikor jönnie kellett. Ha vége a háborúnak, akkor hazamegyek, de attól tartok, az nem holnap lesz. – mondta a bátor tinédzser, aki tolmács szeretne lenni.

6000-nél is többen egy nap alatt

Magyarország területére március 26-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6369 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6144 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Ez is érdekelheti

Az amerikai elnök Varsóban mondott keményeket

Az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett – hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök a varsói Király Vár előterében mondott beszédében.

Beszólt Putyinnak

Az ukránok ma azt mutatják meg, hogy “az ember ereje nagyobb akármelyik diktátor akaratánál” – hangsúlyozta. “Az Isten szerelmére, az az ember nem maradhat hatalmon” – zárta beszédét az amerikai elnök. Ezt később már magyarázniuk kellett. Az elnök azt akarta kifejezni, hogy nem szabad, hogy Putyin hatalmat gyakoroljon szomszédai és a régió felett – magyarázták az amerikai elnök mondatait a stábjából.

Az ukránok szerint az amerikai elnöknek üzentek a bombázással

Világos, hogy Lvivet miért támadták az oroszok a lengyel határ közelében. Beszédes politikai pofon ez az Egyesült Államok elnökének, aki abban az időben körülbelül tíz percre tartózkodott a megszállók által megtámadott Lvivtől – fogalmazott az ukrán légierő parancsnoksága.

Címlapfotó: Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium Facabook-oldala.