A már foglyul ejtett madarakat használta csalinak, hogy odavonzza a további énekesmadarakat.

A saját háza kertjében állított csapdát a madaraknak

Egy 68 éves csepeli férfi 2019 tavaszától kezdve fogott be a vád szerint védett énekesmadarakat. A saját kertjében tette mindezt egy 10 méter hosszúságú madárbefogó háló segítségével. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kalitkába tette őket

Az így befogott állatokat kalitkába tette, majd a madárbefogó háló közelében helyezte el őket. Az volt ezzel a célja, hogy a már befogott madarak hangja odacsaljon más énekesmadarakat is. Egészen megdöbbentő terve volt a férfinak.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Erre készült

A férfi keresztezni szerette volna a különböző fajokba tartozó énekesmadarakat egymással. Számításaiba azonban hiba csúszott, mivel lakossági bejelentéseket követően természetvédelmi ellenőrzést tartottak a férfi házánál.

Ezt tették a természetvédelmi őrök

Miután a természetvédelmi őrök 10 kalitkába zárt énekesmadarat találtak a férfi kertjében, azokat szabadon engedték a helyszínen. Ez azonban nem tántorította el a vádlottat attól, hogy tovább folytassa a tiltott tevékenységét.

Két évvel később újabb madarakat ejtett foglyul

2021 áprilisában három újabb védett madár került a hálójába. Novemberben egy újabb természetvédelmi ellenőrzés során már kilenc madarat találtak a férfinál. Egy csíz mellett két erdei pinty, egy kenderike, két süvöltő, egy tengelice és egy zsezse volt fogságban. Egy szürkebegy a madárfogó hálóban várta sorsát.

Jó ideje bezárva lehettek a madarak

A szakemberek ismét kiengedték a kalitkákból az állatokat. Abból, hogy nem repültek el egyből, hanem előbb erőt gyűjtöttek, a szakemberek arra következtettek, hogy már régóta fogságban lehettek az énekesmadarak.

Ezek is érdekelhetnek!

Lehet, hogy több madarat is foglyul ejtett

A vádlott éveken át fogta be a madarakat úgy, hogy erre semmiféle engedélye nem volt. Kérdéses, hogy valójában hány madár került a hálójába, és mi lett azok sorsa. Csak a természetvédelmi ellenőrzések során szabadon engedett madarak kapcsán lehet biztosat állítani.

A madarak szabadon engedéséről készült videó

Ezzel lehet a férfi sorsa

A Budapesti 20., 21. és 23. Kerületi Ügyészség természetkárosítás bűntettével vádolja a 68 esztendős férfit. Elképzelhető, hogy tárgyalás nélkül döntés fog születni a sorsa felől. Várhatóan felfüggesztett börtönbüntetésre fogják ítélni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Egy hálóval foglyul ejtett énekesmadár – Forrás: Magyarország Ügyészsége