Átadták Dunakeszin a kispiacot a Repülőtéri út végénél. Majdnem 200 millió forintba került amelynek döntő része pályázati támogatásból jött össze. A lepukkant buszfordító helyett immár valódi piaci körülmények között fogadhatják vásárlóikat a főleg minőségi termékeket kínáló árusok.

Spontán alakult ki a piac

Négy évvel ezelőtt indult az a termelői kispiac, amely az akkor még a kies Repülőtéri út lévő buszfordulónál alakult ki. A hétvégi árusítás nagy népszerűségre tett szert, a mostoha körülmények ellenére is, egyre nagyobb vásárló közönséget vonzva, akik a zöldség-gyümölcstől kezdve a füstölt árun át, a kürtös kalácsig igen széles skálából válogathattak.

Ez a sztori is érdekelhet: Szemétből pénz, ráadásul Dunakeszin most minden forintot megdupláznak

Dunakeszi piac- Forrás: Facebook/Dióssi Csaba

Menő hely a piacozásra

A régi buszfordító helyén klassz termelői piacot alakítottak ki. 40 darab szabadtéri, mobil árnyékolókkal ellátott rögzített elárusító asztal, mozgóbolti árusításra alkalmas helyek, tároló- és szaniter konténerek, központi pódium segíti az árusok kitelepülését. A kényelmesebb megközelíthetőségért akadálymentesített járófelületeket és parkolóhelyeket, víz- és áramvételi lehetőséget is kialakítottak, valamint megoldották a szennyvízelvezetést is.

Dunakeszi piac- Forrás: Facebook/Dióssi Csaba

Mindenki ott volt az átadón, aki fontos

A kispiacot Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője, Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere, Kovács Zsuzsa, a kispiac megálmodója és üzemeltetője, valamint Pethő Krisztián, a körzet önkormányzati képviselője adta át – írja a Dunakeszipost.hu

Egy édesanya álma valósult meg

kispiacot a Dunakeszin élő Kovács Zsuzsa nagycsaládos édesanya álmodta meg és hívta életre. „Nem volt előttünk modell, sem üzleti terv, nem volt hosszú távú stratégia, de még közepes sem – mondta Kovács Zsuzsa.

Esőben és szélben is van piac

A piac megálmodója hozzátette: Mindenki hozta a kis portékáját, először csak előrendeléssel, aztán az igényeket látva, hallva már asztallal, sátorral, kipakolva. Négy éve maroknyi csapattal indultunk, mára közel 40 asztalt állítunk minden pénteken, télen, nyáron, ősszel és tavasszal, hidegben, melegben, napsütésben, szélben és esőben.

A szeretet és a kitartás hozta létre

Tuzson Bence az átadón arról beszélt, hogy a piac megvalósítása minden fejlesztés közül kiemelkedő, mert a szeretet és a kitartás hozta létre.Az önkormányzat pályázaton 148 millió forintot kapott, ezt egészítette ki további 48 millió forinttal.

Tuzson Bence a térség országgyűlési képviselője kezetfog a piac megálmodójával, Kovács Zsuzsával. Sötét zakóban Dunakeszi polgármestere, Dióssi Csaba – Fotó: Dunakeszipost.hu

Ha kell, bővíteni fogják a piacot

Dióssi Csaba felidézte a régi főtéri piacot amelyen valódi magyarországi termékeket lehetett kapni. Emlékeztetett arra, hogy a lakótelep közelében létezett ugyan egy másik piac, de az “menedzselési okból” tönkrement. Amikor elindult a mostani kispiac, akkor “itt csak egy buszforduló volt”.

A polgármester megköszönte mindenkinek, hogy “mertek nagyot álmodni” és most egy modern, új közösségi teret kapott Dunakeszi. Végül arról is beszélt, hogy igény esetén tudják bővíteni ezt a piacot, de a lakótelepiről sem mondtak le.

Ez volt az ország első karanténpiaca

Ahogy azt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk a péntek délutánonként nyitva tartó dunakeszi kispiac volt az ország első karanténpiaca a tavaszi nagy lezárások idején. Az előrendelős, ládás, zacskós Drive In-megoldása kuriózum volt az országban.

Kiemelt kép: Pillanatkép az átadott piacról – Forrás: Facebook/Dióssi Csaba