Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, 3065 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, ez 30-cal több, mint hétfőn. Elhunyt újabb 12 krónikus beteg, közben pedig 79-en gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei.

Így összesen 363 főre emelkedett az elhunytak száma, 709-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Jelenleg 982 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen. Az adatok szerint jelenleg 10 459-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 83 958. Utoljára egy hónappal ezelőtt, április 6-án volt ennyire alacsony a napi új beazonosított fertőzöttek száma.

A kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat. A védekezés első szakasza – az egészségügy felkészítése – ezzel véget ért – írja a koronavirus.gov.hu.

Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet és továbbra is elkerüljék a járvány berobbanását. Ezért Budapesten és Pest megyében továbbra is életben marad a kijárási korlátozás, vidéken viszont új szabályok léptek életbe.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1503 ember) és Pest megyében (402) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (306), Komárom-Esztergom megye (141), Zala megye (139) és Csongrád megye (101).

Vas megyében van a legkevesebb (14) fertőzött Magyarországon.

Kiemelt kép: koronavírus-fertőzés területi megoszlása – Forrás: koronavirus.gov.hu