Az Állatmentő Liga közösségi oldalán osztotta meg a történetet.

Egy szomszéd segített

A bejegyzsben azt írják, Káposztásmegyeren egy idős hölgyet szállított el a mentőszolgálat. A lakásban lévő ékszerteknőst és a tengerimalacokat egy szomszéd magához vette és orvoshoz vitte őket.

Megdöbbentek, amikor rátaláltak az állatra

„Ott mesélte el,hogy a lakásban van még egy hatalmas teknős és senki nem mert hozzányúlni. A doktornő felhívott minket és segítséget kért. Kollégáink rendőri segítséget kértek a bejutáshoz, ahol hatalmas megdöbbenésünkre egy aligátor teknős élt egy dobozban. Pár szomszéd elmondta ,hogy ez 40 éve így van… 40 éve csak a dobozok cserélődtek… egy panelban. Mivel veszélyes állat és tartani kizárólag állatkertnek szabad, így a mai napon odaszállítottuk, ahol már most nagyobb helyen van. Rendőrség nyomoz az ügyben” – olvasható a bejegyzésben, amelyhez fotókat is csatoltak az állatmentők.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Fotó: Állatmentő Liga

Hihetetlen, hogy az asszony eddig nem bukott le

Nyilvánvalóan nem ez az idős asszony az egyetlen, aki engedély nélkül tart veszélyes állatokat. Tavaly például a BudapestKörnyéke is írt arról a bandáról kígyókat, leguánokat és gekkókat tartott.

Veszélyes állatok tartása

Egyes kígyók, pókok, egyéb állatok fajuknál fogva veszélyes állatnak minősülnek, amelyek fogalmát és körét a 2016. január 16-tól hatályos, a veszélyes állatfajokról és egyedeik tartásának szabályairól szóló 85/2015. (XII. 17.) FM rendelet határozza meg. A rendelet az alábbi kategóriákba sorolja a veszélyes állatokat: különösen veszélyes állatok köre (ide tartozik pl. a fekete özvegyek összes faja, a viperafélék összes faja); közepesen veszélyes állatfajok köre (pl. skorpiók összes faja, mérgesgyíkfélék összes faja, tigrispiton, a viperák bizonyos faja, az uhuk összes faja); és az elővigyázatosságot igénylő állatfajok köre (pl. a strucc). A rendelet pontosan meghatározza az állatok azon csoportját is, amelyre nem terjed ki a hatálya (pl. a Magyarországon őshonos állatfajok visszatelepítésre engedélyezett egyedei, a szirti sas solymászati célból tartott egyedei).

Van, amelyik állatot csak állatkertben lehet tartani

A veszélyes állatok tartásának általános feltételeit az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény, speciális feltételeit a rendelet írja elő. A különösen veszélyes állatfaj egyedét néhány kivételtől eltekintve kizárólag állatkertben, a hatóság engedélyével szabad tartani – írja az arsboni.

Egyedi azonosítóval kell őket ellátni

A hatóság nyilvántartása alapján országos adatbázis működik a veszélyes állatokról, és az egyedi azonosítóval ellátott veszélyes állatokról, a veszélyes hüllőket, madarakat és emlősöket ugyanis egyedi azonosítóval kell ellátni.

Börtön is lehet a vége

Az engedély beszerzése illetve a bejelentés rendkívül fontos, ennek hiányában az állat tartásával akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható bűncselekményt valósítunk meg. Ugyanígy két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható bűncselekményt valósítunk meg, amennyiben bármilyen, a veszélyes állat tartására vonatkozó jogi szabályozást nem tartunk be – tudtuk meg az arsboni részletes, a téma kapcsán íródott cikkéből.

Kiemelt kép: Állatvédő Liga, Illusztráció