Sérülhet a beszédközpontja, de akár teljesen fel is épülhet az a 16 éves fiú, aki véletlenül fejbe lőtte magát egy gumilövedékes pisztollyal. A szakember szerint sorsdöntő lehet, hogy az agy melyik területét érintette a lövedék. A kamasz már magához tért, és beszélt is az édesanyjával.

Elsült a pisztoly

A BudapestKörnyéke.hu írt arról, hogy gumilövedékes pisztollyal lőtte fejbe magát egy 16 éves fiú. Tibor az otthonában próbálgatta a fegyvert a barátja társaságában, amikor az elsült. A szörnyű baleset kedden történt Budapest 7. kerületében, egy Jósika utcai lakásban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Áttörte a koponyáját

A lövedék áttörte a fiú koponyáját és az agyába fúródott. A kamasz édesanyja éppen teregetett, amikor a hangos dörrenést meghallotta. Erzsébet hirtelen azt hitte, hogy gyermeke belehalt a lövésbe. Magához ölelte a fiát, ekkor vette észre, hogy még él. A kamaszt életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Magához tért, de az agya is megsérült

A fiú édesanyja elmondta: Tibor időközben már magához tért, a szerettei meg is látogatták, de nem tudott velük beszélni.  Egyelőre a család csak reménykedhet benne, hogy Tibor nem szenvedett maradandó károsodást, ugyanis az agya is megsérült.

Sok rosszindulatú megjegyzés

Az édesanyja azóta elzárkózik a nyilatkozattétel elől. Magyarázata szerint azért, mert sok rosszindulatú megjegyzést kap ő és a családja is, márpedig nekik most nyugalomra van szükségük.

Kérdések az agysérüléssel kapcsolatban

Dr. Bense Tamás családorvos a Metropolnak elmondta: az agyba fúródott lövedék több mindent eredményezhet. „Egy áthatoló koponyasérülésnél mindig az a kérdés, hogy melyik agyterületet érintette. Az agynak ugyanis vannak olyan részei, melyek nem vesznek részt olyan mértékben a szervezet működésében, hogy sérülésük maradandó károsodást eredményezzen” – nyilatkozta.

 Jelentős károsodást okozhat

„Más területeknek azonban létfontosságú szerepük van, többek között a mozgásban, a beszédben vagy az intellektusban. Amennyiben a lövedék ezeket érintette, jelentős károsodást okoz – fűzte hozzá az orvos, és kifejtette, természetesen az sem mindegy, hogy a lövedék milyen mélységig hatolt be az agyszöveten belül, illetve milyen mértékű feltárást kellett végezni az eltávolításához.

A teljes felépülés is lehetséges

„Szerencsés esetben előfordulhat, hogy valaki egy ilyen baleset után teljesen felépül, és normálisan folytatja az életét. Még akkor is, ha a heg kívül és a koponyacsonton is megmarad, bár akár arra is van esély, hogy a seb környékét a haj később befedi” – mondta a szakember.

Fodrásznak tanulna

A nyolcadik osztályba járó fiúnak egyébként határozott céljai voltak az életben. Azt tervezte, hogy az általános iskola elvégzése után fodrásznak tanul. 

Lefoglalták a pisztolyt

Az édesanya a fegyverrel kapcsolatban kijelentette, hogy elképzelése sincs, ki, és hogyan került a gyerekekhez. A rendőrség mindenesetre a pisztolyt lefoglalta. Szakértők állapítják majd meg, hogy engedélyköteles típusról van-e szó, mindenesetre a lapunk által megkérdezett szakember elmondása szerint tény, hogy a szaküzletek 18 év kor alattiaknak hivatalosan engedélyhez nem kötött pisztolyt sem adhatnak el. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció