Közzétette országos listájának első felét a Fidesz-KDNP. Orbán Viktor, Semjén Zsolt KDNP-elnök és Kövér László házelnök az első három, ami meglepő, hogy Rogán Antal csak a 31. Az ellenzéknél Gyurcsány csak a 8. helyre került. Valószínűleg további 3 pártnak lesz országos listája, de még 2 politikai mozgalom is elérheti a 71. képviselőt.

Az első háromban nincs meglepetés

A három politikai nagyágyú után a 4. háznagyi teendőket ellátó Mátrai Mártamajd az ötödiktől a nyolcadik helyig a kormánypárt alelnökei következnek. A 8. helytől a Fideszhez köthető politikai szervezetek vezetői kapnak helyet – mutatja a be a listát a 24.hu.

Rogán lecsúszott

Érdekesség, hogy a szürke eminenciás Rogán Antal csak a 31., de a politikai elemzők szerint ez még egy esetleges vereség esetén is befutó helyet jelent.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Akik csak magukban bíznak

Nem szerepel a sorban Lázár János, aki csütörtökön jelentette be, hogy nem kér helyet magának a listán, és visszavonul a politizálástól, ha nem nyeri meg a Hódmezővásárhely központú egyéni választókerületet április 3-án az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel, a város polgármesterével, Márki-Zay Péterrel szemben. Egy másik volt miniszter, Navracsics Tibor is úgy nyilatkozott, hogy amennyiben nem nyer a tapolcai csatatérkörzetben, akkor nem lesz képviselő.

Az ellenzéknél bonyolultabb a helyzet

Itt az első 15 hely sorsa simerhető, de ez sem hivatalosan. Eszerint az első 5 helyen a múlt őszi ellenzéki előválasztáson elinduló miniszterelnök-jelöltek szerepelnek – közülük Karácsony Gergely és Dobrev Klára visszaadja majd a mandátumát –, mögöttük, ahogy az már sajtóhírekben szerepelt, Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és Ungár Péter, az LMP országos titkára következik.

Gyurcsány ne legyen látható

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke – akiről Márki-Zay Péter korábban azt mondta, ha látszik a neve a szavazólapon, azzal fontos voksokat veszít az ellenzék – a lista nyolcadik helyét kapta meg. Mögötte a jobbikos Z. Kárpát Dániel és a DK-s Vadai Ágnes fért még be az első tíz közé.

Akik még tutik

Az első 15-ben a listavezető kormányfőjelölt mellett négy DK-s, három jobbikos, két-két MSZP-s, momentumos és Párbeszéd-politikus kapott helyet, míg az LMP egy helyet kapott.

Ők indulhatnak még

A Facebookon jelentette be a Kétfarkú Kutyapárt, hogy megvan az országos listája. Szintén van országos listája a MI hazánknak. Az oltásszkeptikusok pártjának (gödényisták) is valószínűleg lesz országos listája. A kérdés, hogy a Megoldás Mozgalom (Gattyán-párt) összegyűjtötte-e kellő számú aláírást, azaz meglesz-e a 71 egyéni induló. A Valódi Demokratákról egyelőre nincs hír.

Nemzetiségiek

Ami még érdekes, hogy nyilvántartásba vette a román, a német, a lengyel és a szlovák nemzetiség országos listáját a Nemzeti Választási Bizottság. A román nemzetiség listáját Kreszta Traján, a németet Ritter Imre, a lengyelt Rónayné Slaba Ewa Maria, a szlovákot pedig Paulik Antal vezeti. Ez azért érdekes, mert 2018-ban a németek mandátumot szereztek, a bekerülő politikusok pedig nyíltan a kormánypártokat támogatta.

Ma délután négyig lehetett gyűjteni

Péntek délután 16 órakor kellett leadniuk a jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi bizottságoknál az összegyűjtött ajánlásokat tartalmazó íveket és addig lehet bejelenteni az indulási szándékot is. Itt tudod megnézni, hogy a te körzetedben ki indulhat.