A legjobb barátok, a leghűségesebb társak, mégsem engedhetik közel magukhoz a legközelebbi munkatársaikat – ez derült ki a rendőrök és kutyáik viszonyáról az RTL legújabb, saját gyártású dokumentumfilmjében. A Dunakeszi Kutyavezető Központ kutyakiképzője szerint a rendőrök és az ebek között nagyon erős munkakapcsolat van. És bármennyire is fájdalmas, a kutyakiképzőnek fel kell készülnie arra, hogy egy-egy bevetésen, elveszítheti szeretett “munkatársát”.

75 éve indult a kutyakiképzés

Az ORFK Dunakeszi Kutyavezető Központjában 75 évvel ezelőtt indult el a rendőrségi kutyák kiképzése. Itt tanítják be többek közt a bomba- és a drogkereső kutyákat is. “Bár arra neveljük őket, hogy mindig győzniük kell, mégis állandóan fel kell készülniük a legrosszabbra” – ezt mondta Hajdu Tamás mesterkiképző az RTL legújabb, saját gyártású dokumentumfilmjében.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kutya-rendőr barátság

A Dunakeszi Kutyavezető Központban dolgozó tréner, évek óta tanítja az ebeket és gazdáikat, hogy a legveszélyesebb feladatokat is meg tudják oldani. Az RTL dokumnetumfilmje nem csak azt mutatja be, hogyan gyakorolják például a rajtaütést az összeszokott kutya-rendőr párosok, de az is kiderül, hogy a kutya és a kiképző egymás nélkül bizony nem is boldogul.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Együtt döntenek

Hajdu Tamás szerint az együttműködés a kulcsa a rendőr és a kutya közös munkájának. “Ismerik egymás apró rezdüléseit is, sőt  az okos rendőr tanul is a kutyájától. Hiába van pl. a legtökéletesebb orra egy robbanóanyagot kereső kutyának, csak akkor lehet eredményes, ha a gazdájával együtt döntenek”.

Hazaviszi a szolgálati kutyákat

A kutya önmagában nem tud megoldani egy feladatot, ahhoz kell egy kutyavezető. Ők ketten egy egység. Ez rögtön ki is derül, ha a kutya mással dolgozik: olyankor nem sikeres a munkája. Hajdu Tamás,  rendőrtársaihoz hasonlóan,  haza is viszi szolgálati kutyáját, ahol persze ők is ugyanúgy viselkednek, mint minden kutyabarát család: játszanak, sétálnak, pihennek, birkóznak. 

Kiképzés közben a dunakeszi rendőrök és kutyáik

Forrás: RTL

“Munkakapcsolatban” vannak

“Mondanám, hogy család, de nem mondhatom, mert ő szolgálati kutya. Egy munkakutyával mindig történhet baj. Robbanóanyag keresése közben, fegyveres bűnözők közelében. A legrosszabbra is fel kell készülnünk. Ezért nem engedhetjük közelebb magunkhoz, hisz az a döntéseinket is befolyásolná” – mondta az RTL dokumentumfilmjében a kutyakiképző.

Már elérhető a dokumentumfilm

Február 27-től elérhető az RTL+ előfizetői számára a Miért a kutya a legjobb barátunk? című, az RTL saját gyártásában készült dokumentumfilmje. Az alkotók, Veress Krisztina és Kőrösi Máté, a világhírű etológus, Csányi Vilmos segítségével jártak utána annak, hogy miben hasonlítanak hozzánk, emberekhez a kutyák.

Erre is képesek a kutyák

A dokumentumfilmben többek közt arról is szó van, hogyan képesek a kutyák látássérülteket vezetni, rájuk bízzák-e az életüket a rendőrök, miként képesek cirkuszi trükköket tanulni és van-e rossz kutya. Vagy buta kutya. És mit éreznek, ha elhagyják őket. Vagy ha összetörik a szívüket. Mert bizony össze lehet… Február 27-től az RTL+-on kiderül: Miért a kutya a legjobb barátunk?  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: részlet a dokumentumfilmből – Forrás: RTL