Egy egész osztály és tíz tanár került karanténba az egyik budakeszi iskolában. Közben Müller Cecília elrendelte, hogy a kormányhivatalok munkatársai szúrópróbaszerűen ellenőrizzék az oktatási intézményekben a járványügyi előírásokat.

Koronavírusos egy hatodikos diák, az egész osztály, illetve a velük korábban kapcsolatba került tanárok péntekig karanténban lesznek  a Budakeszi Német Nemzetiségi Általános Iskolában. Szeptember 15-től, azaz keddtől a tagozaton online oktatást rendelt el az iskola vezetése, mivel a karanténkötelezettség tíz tanárt is érint. 

FRISS! A MÁV és a Volán járatain a rendőrség ellenőrzi a maszkviselést: aki nem takarja el az arcát, azt leszállítják

Szeptember 21-én hétfőn már minden visszatérhet a rendese kerékvágásba. A szülőknek írt levélben az iskola hangsúlyozza, hogy az osztályokat továbbra is próbálja elkülönítve tartani,  elkerülendő az intézmény teljes bezárását. 

Szúrópróbaszerűen ellenőrzik az iskolákat

Az oktatási intézményekben a járványügyi intézkedések betartását, valamint a megfelelő tisztító- és fertőtlenítőszerek, kézfertőtlenítők, folyékony szappanok, papír kéztörlők meglétét is ellenőrzik szúrópróbaszerűen a kormányhivatalok népegészségügyi feladatkörében eljáró járási, valamint fővárosi kerületi hivatalok.

Az iskoláknak a központi ajánlás alapján mindenhol saját intézkedési tervet kellett kidolgozniuk. A kormány biztosította a tanévkezdéshez szükséges fertőtlenítőszer-mennyiséget, és októbertől minden iskolában biztosított lesz a lázmérés is – írja a Magyar Nemzet.

A tanítási órákon és foglalkozásokon nem kötelező a szájmaszk viselése, a közösségi terekben viszont mindenkinek el kell takarnia az arcát. Jó idő esetén a tanórák az udvaron is megtarthatók; kerülni kell az osztályok keveredését, fel kell függeszteni az úszásoktatást, délutáni sportköröket, énekkari és egyéb szabadidős foglalkozásokat, illetve el kell halasztani a rendezvényeket.

A nevelőtestületek főként az online térben szervezik meg az értekezleteiket és szakmai megbeszéléseiket. Szülő vagy más kísérő nem léphet be az iskolába.

Ha valahol a gondos óvintézkedések ellenére mégis megjelenik a fertőzés, akkor kizárólag az operatív törzs dönthet tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről, rendkívüli szünetet pedig az Oktatási Hivatal rendelhet el. Gyermekfelügyeletet az online tanítás, illetve szünet idején is biztosítanak.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balázs Attila