Bár az utóbbi közel negyven évben egyre többen fordultak a mesterségesen előállított építőanyagok felé, maguk mögött hagyva a vályogot, úgy tűnik, most újra fordul a kocka.

Míg az 1900-as években, kiváltképp az utolsó felében a szegények építőanyagának tartották ezt az egyszerű, mégis nagyszerű építőanyagot, most egyre többen fordulnak felé, hiszen ma már a környezettudatos emberek közkedvelt anyagának minősül. De hogy mit is tud a vályog, annak járunk utána ebben a cikkben!

A legolcsóbb alapanyag

A BIOKAY vályogvakolatok által kínált vályogmegoldások nemcsak, hogy a lehető legkevesebb bekerülési költséggel bírnak, még a környezetet sem terhelik.

Szemben a vegyipar által előállított anyagokkal, mint amilyen a tégla vagy a beton, a vályoghoz semmiféle vegyi anyagra nincs szükség, bárhol és bármikor előállítható, csupán a természet kínálta alapanyagokat kell megfelelően felhasználni. Ennek folyományaként nincsenek előállítási költségei, nem kell szállítani, és ha letelik az életciklusa, akkor sem fog veszélyes hulladéknak minősülni, csupán visszatér a természetbe.

Az egészségre is jó hatással van

Talán mondani sem kell, de ezek az anyagok soha nem fognak olyan károkat tenni az egészségedben, mint amire a vegyipar által életre hívott építőanyagok képesek. 

Így ha a környezettudatos építési módot választod, garantáltan nem kell majd a beteg ház szindrómával küzdened, sőt éppen ellenkezőleg. A házad veled fog lélegezni, így az egészséges lakóklíma biztosítva lesz a számodra, vagyis nem kell tartanod majd a penésztől, a túl magas páratartalomtól, a szálló portól vagy az elektroszmogtól. A vegyi anyagok teljes hiányában pedig még az ő kicsapódásukat és belélegzésüket is el fogod tudni kerülni.

De hogyan építkezz belőle?

A klasszikus vályogon túl, ma már léteznek előregyártott, szabályos méretű vályogtéglák is, így ha szeretnéd a klasszikus szabályosságot megőrizni, akkor érdemes ebben gondolkoznod.

De használhatod vakolatként, vályogrost lap formájában szárazépítő táblaként, sőt alkalmazhatod vályogfestékként is, amelyet számtalan dekoratív módon tudsz felvinni a felületekre.

Sőt akad számos más természetes alapanyag is, amelyet vályoggal kombinálva nagyszerű építészeti és hőszigetelési megoldásokat kapunk. Ilyen anyag többek között a szalma, a kender, a gyapjú, a nád és persze a fa is.

Merj újítani!

Ma már nem trendi hatalmas betonmonstrumokat építeni, csak hogy megmutasd, neked milyen jól megy. Aki ma szeretne divatos lenni, az a környezettudatosság mellett dönt, és úgy építi meg az otthonát, hogy minél természetesebb anyagokat használ közben!

Nyúlj bátran a vályog felé, keresd fel akár a BIOKAY vályogvakolatok csapatát, hogy mit tudsz bevetni akár a meglévő házadnál, akár az újonnan épülő otthonodban, csökkentsd az ökológiai lábnyomodat a segítségükkel!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.